Тревожно проучване: 50 средиземноморски вида са изчезнали заради жегата

В списъка са корали, гъби, макроводорасли и риби

10.08.2022 | 11:59 Редактор: Искра Ангелова
Тревожно проучване: 50 средиземноморски вида са изчезнали заради жегата

Поредица от изключителни морски топлинни вълни са избили над 50 морски форми на живот в Средиземно море между 2015 г. и 2019 г., според ново, частично италианско проучване, публикувано във вторник, предаде агенция АНСА.

Повечето от случаите на масово измиране се отнасят до корали, гъби и макроводорасли, но в списъка има и риби, се казва в международното проучване, съставено отчасти от Националния изследователски съвет (CNR-IRBIM) на морския изследователски институт и публикувано в "Глобал Чейндж Байолъджи" (Global Change Biology).

Феноменът е засегнал хиляди километри крайбрежие от Алборанско море до източните брегове на Средиземноморието [в пространството] между повърхността и 45 метра надолу, се казва в доклада.

"За съжаление, резултатите показват за първи път ускоряване на екологичните въздействия, свързани с изменението на климата, безпрецедентна заплаха за здравето и функционирането на неговите екосистеми", каза изследователят на Морския изследователски институт Ернесто Азуро, цитиран от БТА.

"Това, което е най-тревожно, е взаимодействието между затоплянето и наличието на нови патогени в морската среда, чийто ефекти, които все още до голяма степен са неизвестни", допълни той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК