Природните катаклизми върнаха сред хората малария, холера, антракс

Ново изследване показва колко силно е влиянието на климата върху човешкото здраве

09.08.2022 | 17:02 Редактор: Искра Ангелова
Природните катаклизми върнаха сред хората малария, холера, антракс

Свързани с климата заплахи като наводнения, горещи вълни и суша са увеличили вредното въздействия на повече от половината от стотиците известни инфекциозни заболявания при хората като малария, хантавирусите, холера и антракс, установи изследване, цитирано от Асошиейтед прес.

Авторите му са анализирали медицинска литература за установени случаи на заболявания и са установили, че 218 от известните 375 инфекциозни болести при хората или 58 на сто от тях се влошават от някое от десетте проявления на климатичните промени. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър клаймът чейндж".

Още от времето на Хипократ лекарите свързват болестите с времето, но новото изследване показва колко силно е влиянието на климата върху човешкото здраве.

"Когато климатът се променя, рискът от тези заболявания също се променя", казва съавторът на изследването д-р Джонатан Пац, директор на Института по глобално здраве в университета на Уисконсин-Мадисън, цитиран от БТА.

Лекари, сред които и Пац, казват, че според тях болестите са симптоми на боледуващата Земя.

"Резултатите от това изследване са плашещи и илюстрират добре огромните последици от климатичните промени върху човешките патогени", каза д-р Карлос дел Рио, специалист по инфекциозни болести в университета Емъри.

Освен върху инфекциозните болести, авторите на изследването са разширили обхвата му и върху всички видове човешки заболявания като астма, алергии и дори ухапвания от животни, за да установят как заболяванията се свързват с климатичните заплахи. Те установяват общо 286 уникални болести, като 223 от тях се влошават от въздействието на климата, девет се ограничават от него, а при 54 има случаи и на влошаване, и на ограничаване.

Ръководителят на изследването Камило Мора, анализатор на климатични данни в университета на Хавай казва, че целта на изследването не е да прогнозира бъдещи случаи на заболявания.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК