Как да си намерим партньор, ако сме над 40?

Добре е да си поставим здравословни граници

15.04.2024 | 13:45 Редактор: Вяра Димова
Как да си намерим партньор, ако сме над 40?

Както гласи една популярна градска поговорка: "40 години е прекрасна възраст – някои жени стават баби, други се развеждат, а трети раждат за първи път". Без да се държим осъдително, трябва смело да признаем пред себе си, че никога не трябва да се отказваме да търсим щастието, независимо на каква възраст сме. Ако и вие сте на такъв етап от живота си, в следващите редове ще ви предложим няколко трика, които можете да използвате, ако си търсите партньор.

Направете списък с приоритети 

Преди да започнете да търсите партньор, избройте приоритетите, които търсите в една връзка и държанието, с което не бихте се чувствали комфортно. Например - можете да търсите партньор, който да бъде част от вашето семейство и да прекарва време с вас и вашите деца. Може би не искате да излизате с някого без деца или с такъв, който не иска да бъде част от живота на децата ви.

Можете също да добавите и следните спецификации към вашия списък: възрастова група; тип личност (интровертен или екстровертен); човек който обича домашните любимци; "нощна птица" или "ранно пиле". Може да имате усещането, че трябва да се "задоволите" с определен човек заради възрастта си, но се опитайте да не го правите. Да се примирите с грешния човек може да ви причини повече болка, отколкото да чакате правилния.

Не робувайте на стереотипите 

Може да има стереотипи, повтаряни от други хора в живота ви или дори такива, споменавани от хората, с които излизате на срещи. Някой може например да ви каже, че сте "твърде стара", за да излизате с много хора, преди да намерите партньор. И респективно, от вас трябва да се очаква да се примирите или да намалите очакванията си.

Поставете здравословни граници 

Поставянето на здравословни граници може да бъде още един начин да намерите стабилен партньор. Границите са правила, които задавате по отношение на вашето тяло, време, вещи, психическо здраве и пространство. Докато се срещате с различни хора, може да забележите, че някои от тях се опитват да ви пресират в определени области и това може да не ви хареса.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay