Хитри начини да се справим с упорити петна вкъщи

Ето как можем да използваме изопропилов алкохол

10.04.2024 | 21:35 Редактор: Деси Николова
Хитри начини да се справим с упорити петна вкъщи

Освен като част от празниците и основна звезда в наздравиците, алкохолът намира приложение и в доста спорните домашни методи за лечение и профилактика. Но можем ли да го използваме и като наш помощник в домакинството? Разбира се! Но тук идва важното уточнение, че това не е обикновен алкохол, а изопропилов алкохол.

Почистете неръждаема стомана 

Отстранете лесно петна от вода, зацапвания и отпечатъци от пръсти от неръждаема стомана, като намокрите микрофибърна кърпа със спирт (изопропилов алкохол) и избършете уредите или мивките с нея. Вашият хладилник, микровълнова печка и врата на съдомиялна машина могат да блестят отново за минути, дори след като децата ви са пипали по тях.

Отстранете замърсяванията от хрома 

Следвайте същата процедура за премахване на петна от хромирани предмети и мебелни елементи. Алкохолът ще се изпари, така че няма нужда да изплаквате след избърсване.

Дезинфекцирайте кухненската гъба 

Поставете я в малък контейнер за съхранение на храна, налейте достатъчно спирт, за да я покрие, и след това затворете капака, ако желаете. Оставете гъбата да се накисва около час, преди да я извадите и използвате отново.

Премахнете мазнините и мръсотията 

Вземете купа, напълнете я с 50% гореща вода и 50% спирт и след това потопете чиста гъба в разтвора. Алкохолът ще улесни премахването на мазни петна по печка, плотове, шкафове и дори малки уреди. След като се убедите, че замърсяването е премахнато, навлажнете втора чиста гъба с топла вода, за да изплакнете, преди да избършете зоната до сухо с мека кърпа.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay