Полезни трикове за почистване на кухненските шкафове

Започнете от горе и преминете надолу когато почиствате всеки шкаф

20.03.2024 | 19:32 Редактор: Деси Николова
Полезни трикове за почистване на кухненските шкафове

Без значение дали кухнята е вашата стихия, в тази част на жилището "винаги нещо се случва" и е напълно възможно именно тя да се нуждае от най-много поддръжка и почистване. Кухненските шкафове пък могат да бъдат истински магнит за нечистотии, остатъци от храна, пръски от вода, мляко и т. н. Ето защо в следващите редове ще ви предложим няколко съвета как да ги почистите. Ето ги и тях:

Подгответе своя почистващ разтвор 

Направете си сами мек разтвор от топла вода и няколко капки обезмасляващ течен препарат за съдове. Изсипете го в купа и вземете чиста гъба. Ако използвате търговски универсален почистващ препарат, прочетете инструкциите, преди да го използвате, и първо го тествайте на скрито място, за да сте сигурни, че няма да повреди покритието. 

Работете от горе надолу 

Започнете от горе и преминете надолу когато почиствате всеки шкаф. Ако имате силно замърсени шкафове, които са празни, напръскайте директно върху повърхността; в противен случай напръскайте върху почистваща кърпа и след това избършете шкафовете. Не забравяйте да почистите ръбовете и страните на вашите шкафове.

Избършете почистващия препарат 

Попийте остатъците от препарат с чиста влажна кърпа, преди да изсушите с друга суха чиста кърпа. Водата, останала върху шкафовете, може да ги обезцвети и повреди. 

Почистете стъклените и огледалните повърхности 

Напръскайте почистващ препарат за стъкло върху кърпа без власинки или пък хартиена кърпа, преди да избършете стъклото или огледалните вложки на шкафовете. Никога не пръскайте стъклото директно, защото почистващият препарат може да проникне в материала или други части на шкафа и да причини обезцветяване и дори подуване.

Избършете дръжките 

Потопете четка за зъби в купа с разтвор от 50:50 дестилиран бял оцет и топла вода и изтъркайте металните дръжки или металната облицовка. 

Премахнете упоритите замърсявания

Отстранете натрупването на образувалия се гъст слой мазнини (които напомнят оранжево или жълтеникаво лепкаво вещество) върху кухненските шкафове. Можете да направите това с препарат за почистване, който съдържа портокалово масло. Нанесете препарата и го оставете да престои и да проникне в мазнината за две до четири минути. Повторете, ако е необходимо. Почистете след това. Друг метод е да си направите паста от сода за хляб и вода. Натъркайте замърсените участъци с четка с мек косъм. Меламиновата почистваща гъба (по-позната и като „магическа гъба“) може да е добър вариант за упорита мазнина, но я тествайте на скрито място, за да се уверите, че няма да изтърка покритието на шкафа.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay