Пет грешки, с които скъсяваме живота на пералнята

Винаги съобразявайте теглото на прането

06.03.2024 | 21:29 Редактор: Деси Николова
Пет грешки, с които скъсяваме живота на пералнята

Пералнята е един от най-необходимите уреди в домакинството. Тя е незаменим помощник, защото само си представете какво щеше да ви коства прането на всички дрехи, спално бельо и пердета, ако го правехте на ръка. За да запазите пералнята си здрава и да удължите максимално живота ѝ, е нужно да не допускате някои грешки, които я развалят преждевременно. Кои са те?

Прекалявате с препарата за пране

Много хора погрешно смятат, че с повече препарат ще изперат дрехите по-добре. Това не е така изобщо. Не само че дрехите вероятно може да се увредят, но и самата пералня може да пострада. Голямото количество препарат за пране, особено сухият, може да се наслои по тръбите и дюзите на пералнята, като причини запушвания и повреди.

Перете чорапи и бельо без торбичка

Ако не ползвате торбичка за малките елементи от облеклото, рискувате те да запушат пералнята и да предизвикат проблеми. Винаги използвайте мрежеста торбичка за тази цел. Ще си спестите главоболия.

Не чистите филтъра

Не забравяйте редовно да почиствате филтъра на пералнята. В него се събират влакна, наслоявания, монети, неща от джобовете, чорапи, които могат да повредят машината.

Претоварвате барабана

Винаги съобразявайте теглото на прането, за да не претоварите барабана. Ако го направите, можете да причините сериозно увреждане на лагерите му или в най-лошия случай направо да се откачи от мястото си при центрофугиране. Винаги съобразявайте теглото и не забравяйте да прецените и теглото на мокрото пране, което е много важно.

Настройвате на грешната програма

Програмите на пералните неслучайно са предварително пояснени. Те имат своето предназначение и колкото повече се съобразявате с тях, толкова по-дълго ще се радвате на любимата си пералня. Също така е важно да нивелирате добре машината, така че да не се клати при центрофуга. Ако не го направите, центърът на тежестта ѝ ще се мести при всяко центрофугиране, а центробежните сили с времето ще развалят пералнята.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels