Три начина да премахнем упоритите петна от кръв

Любима напитка може да ни помогне при прането им

01.03.2024 | 09:50 Редактор: Деси Николова
Три начина да премахнем упоритите петна от кръв

Засъхналата кръв по дрехите или настилките вкъщи може да е истинско предизвикателство. В много случаи дори е почти невъзможно да изперете петната от кръв или да ги почистите. Но не и ако знаете как точно да се справите с този проблем. Има някои много хитри и лесни трикове, които помагат за премахване на засъхнала кръв от дрехи и текстилни повърхности. 

Кока-Кола 

Любимата ви напитка има много алтернативни употреби и премахването на засъхнала кръв от дрехите е едно от тях. Накиснете петното в кола за половин час. След това изперете на ръка, като използвате студена вода и сапун за пране. Повторете, ако се налага. 

Царевично нишесте 

Царевичното нишесте има свойството да попива влагата и да изсмуква остатъците от засъхнали петна от различни тъкани. Подходящо е за почти всички видове тъкани и платове, което означава, че няма да увреди дрехите ви. Достатъчно е само да поръсите обилно петното с нишесте, докато не е още засъхнало. След това изперете.

Солен разтвор 

Солта разтваря засъхналата кръв. Направете си солен разтвор със студена вода. Смесете една чаша студена вода с около 50 г сол, така че да се получи наситен разтвор. Накиснете петното в разтвора и оставете да подейства около час. Изперете с хладка вода и сапун. Повторете при нужда. 

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pexels