Оцетът невинаги е добра идея при почистване - може да съсипе някои повърхности

Киселината премахва полировката на естествения камък

26.02.2024 | 11:23 Редактор: Вяра Димова
Оцетът невинаги е добра идея при почистване - може да съсипе някои повърхности

Въпреки че оцетът често пъти е определян като "суперзвезда" в почистването, може би не сте се замисляли, но има определени повърхности и места, върху които той не трябва да се използва. А ето и кои са те:

Полирани мебели 

Подобно на твърдата дървесина, използването на силно киселинен продукт като оцет върху такива повърхности не е препоръчително. Не само че оцетът ще разяде восъчното покритие с течение на времето, но също така той може да повреди ценното ви бюро или нощните ви шкафчета. Просто използвайте лак за мебели или смес от сапун и вода, за да изглеждат любимите ви предмети като нови за нула време.

Плотове 

Ако искате каменните ви плотове да изглеждат красиви, не посягайте към оцет. Киселината премахва полировката на естествения камък. Вместо това, препоръчваме да избършете такива плотове с гъба или кърпа за съдове, потопени в мек почистващ препарат.

Алуминиеви и чугунени тигани 

Избягвайте всякакви почистващи продукти на основата на оцет за почистването на алуминиеви и чугунени тигани. Високото киселинно съдържание ще реагира лошо с тези два материала, причинявайки разяждането на алуминия и защитното покритие на чугуна, което ги прави по-податливи на ръжда. За алуминиевите съдове за готвене обикновена смес от препарат за съдове и вода трябва да е достатъчна, за да ги почистите. 

Подови настилки 

Много производители на подови настилки предупреждават да не се използва оцет за почистване на дървени подове. Разреденият оцет може да наруши покритието, което предпазва дървото и да го направи да изглежда помътняло, матово или надраскано. Следвайте препоръките за почистване на производителя или изберете почистващ препарат, който е направен специално за подови настилки от твърда дървесина. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay