Как да си направим ябълков оцет у дома?

В него се съдържат пробиотици

16.08.2023 | 22:48 Редактор: Вяра Димова
Как да си направим ябълков оцет у дома?

Хубавата храна безспорно е основата на здравето и добрата физическа форма. Всички се опитваме да хапваме повече плодове и зеленчуци, полезни мазнини, протеини, фибри и пробиотици. Има ли начин да си набавим тези ценни нутриенти, без допълнително да купуваме хранителни добавки? Отговорът е да, особено когато говорим за пробиотиците. 

В кои храни се съдържат пробиотици? Това са: кисели краставички, маслини, кефир, кисело мляко, ферментирали храни (туршии), комбуча, мисо, оцет. 

Как да си приготвите ябълков оцет в домашни условия?

Ще ви трябват:
ябълки;
буркан;
голям стегнат ластик;
захар;
чиста вода;
плътно парче плат.

Първата стъпка от приготвянето на оцета е нарязването на ябълките. Можете да изберете всякакъв вид ябълки, дори да смесите няколко сорта. Почистете ги от семките (изрежете средата), разрежете ги на четвъртинки, а след това всяка четвъртинка – наполовина. Добавете едрите кубчета в буркана. В някои рецепти се използва количество ябълки, което да покрие половината от буркана – в други – количеството запълва целия буркан. Направете вашия оцет както намерите за добре. След това добавете захар, за да стартирате по-лесно ферментацията.

За голям буркан използвайте голяма чаша захар; за по-малък – една кафена чашка. Разбъркайте добре (за предпочитане с дървена лъжица), докато захарта се разтвори. Покрийте буркана с парчето плат (оцетът става по-бързо на тъмно) или го сложете в мазе или килер.

Първата седмица разбърквайте оцета всеки ден по веднъж. Това се прави, за да не се образува мухъл.

От 8-ия до 14-ия ден можете да разбърквате всеки ден или през ден. От 23-ия до 30-ия ден мехурчетата в буркана би трябвало да са се "успокоили". Това е знак, че първата ферментация е приключила, и е време за втората.

Отделете ябълките (на 31-ия или 32-ия ден) от течността – това е вашият оцет, който още не е готов. Преместете го в чист буркан и завийте с метална капачка. След 4 седмици вашият оцет ще е готов за консумация! 

Четете повече в az-jenata.bg.


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
Общи приказки. Нищо конкретно.Пълни глупости Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
mici
преди 8 месеца
Да, ама това е оцет от ябълков компот, истинският се прави от чист ябълков сок с добавяне на захар до 20-22% с последваща алкохолна и след това оцетнокисела ферментация Сигнализирай за неуместен коментар