Златни правила за почистване на дома, които ще ни улеснят

Не отлагайте днешната работа за утре

14.01.2024 | 17:10 Редактор: Толя Стоянова
Златни правила за почистване на дома, които ще ни улеснят

В днешно време е модерно да намираме "хакове" за всичко или казано на по-разбираем език - хитринки. Ако ви е писнало да се лутате в безкрайния лабиринт на чистенето, в следващите редове ще ви споделим кои са златните правила при почистването. 

Почиствайте на момента

Независимо дали става въпрос за чаша вино, която случайно сте разлели върху килима, или може би сте пръснали малко паста за зъби върху мивката в банята, добра идея е да се заемете с "проблема" веднага. Това се отнася особено за петна, с които на по-късен етап ще ви бъде невъзможно да се справите.

Оставете времето да бъде на ваша страна

Малък трик за управление на времето ще направи почистването ви по-лесно и по-бързо. Когато започнете да чистите, не забравяйте първо да напръскате с почистващите си препарати и след това да намерите друга работа, която да свършите, докато препаратът действа.

Създайте си рутина

Най-ефективният начин да поддържате дома си чист е да установите и да се придържате към рутина за почистване. Това може да ви даде структурата, от която се нуждаете, за да се справите с бъркотията и за да не пропуснете нещо. Създайте списък със задачи за всеки ден или седмица и не забравяйте да намерите време в графика си за тях. Например в понеделник можете да се съсредоточите върху кухнята, вторник върху спалнята, сряда върху всекидневната и т. н.

Предпазвайте се от химикалите

Много от почистващите продукти, които използвате, съдържат киселина, белина, абразиви и други съставки, които могат да увредят очите, кожата, носа и дори белите дробове, така че се уверете, че използвате гумени ръкавици и предпазни очила, когато е необходимо. Ако не е твърде горещо, облечете стари дълги панталони или анцуг и стара риза с дълги ръкави, за да покриете ръцете си в случай на пръски от почистващи продукти.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels