Какво не трябва да почистваме с вода

Сред най популярните са кадифето и дървото, но има и други

23.11.2023 | 23:17 Редактор: Ивета Велева
Какво не трябва да почистваме с вода

Водата е едно от средствата, които винаги използваме за почистване на различни неща в дома си. С нея разреждаме концентрираните препарати, с нея изплакваме. Понякога водата може да нанесе повече щети, отколкото да помогне при почистването. Има някои повърхности, предмети и тъкани, които можете да увредите, ако ги почиствате с вода. Ето кои са те:

Кадифе

За почистването на кадифе не се препоръчва употребата на вода. Това важи също за велур и микрофибър. При намокрянето на влакната на тези тъкани се получава слепване, което впоследствие разваля пухкавата им визия. За предпочитане е да се почистват по химически начин от професионалист.

Дървени подове и повърхности

Водата не е приятел на дървото и това е известен факт. С чиста вода или с препарати, разтворени във вода само ще увредите дървото, ще го предразположите към цепене, което в крайна сметка ще го повреди без значение дали става въпрос за дървен под или мебели. Използвайте само специално предназначени за целта препарати.

Дървени инструменти

Дървените инструменти са много чувствителни към влага. Не е добра идея да ги почиствате с вода. Използвайте само специализирани продукти, с които ще сте сигурни, че няма да ги увредите. Водата навлиза във фините пукнатини в дървото и бързо поврежда фините инструменти.

Електроника

Електрониката и водата определено не са добри приятели. Ако искате да развалите електронно устройство, можете да го направите лесно, като го почистите с вода. Не го правете. Вместо това за предпочитане е да използвате препарат на спиртна основа.

Контактни лещи

За почистването на контактните лещи са необходими специални разтвори. Водата не е достатъчна. Ако почиствате лещите само с вода, рискувате да инфектирате очите си.

Осветителни тела и контакти

Тъй като през тези уреди тече ток, употребата на вода за почистването им не е добра идея. Можете не само да ги повредите, но и да предизвикате токов удар, което определено не желаете. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay