6 начина да използваме сода бикарбонат - "почистващата суперзвезда"

Тя е чудесен естествен дезодорант

09.01.2024 | 20:47 Редактор: Деси Николова
6 начина да използваме сода бикарбонат -

Всеки, на когото някога се е налагало да почисти дома си, знае колко трудоемка е тази задача. А пък домакините наричат чистенето „неблагодарна работа“, тъй като след като го направите, има реален шанс след няколко часа домът ви отново да има нужда от разтребване. За да избягате от този омагьосан кръг, в следващите редове ви предлагаме някои от най-ефективните и бързи "хакове" за почистване.

Не пестете сода бикарбонат 

Можем да наречем содата бикарбонат "почистваща суперзвезда". Това се дължи на нежната ѝ абразивна природа и факта, че тя е чудесен естествен дезодорант.

  • Премахнете петна от танин по чаените лъжички и вътрешността на чашите, като натъркате с паста, съставена от сода бикарбонат и малко вода. След това изплакнете обилно. 
  • Абсорбирайте миризмите на храна, като държите малка купичка със сода бикарбонат на прах върху отделението за зеленчуци – така ще поддържате хладилника свеж. 
  • Почистете плотове, мивки от неръждаема стомана, микровълнови печки и прибори за готвене. Просто смесете до консистенция на паста сода с малко вода и изтъркайте. 
  • Дезодорирайте килими, мека мебел и дори легла за домашни любимци. Поръсете избраните мебели със сода, оставете да подейства за 15 минути и след това почистете старателно с прахосмукачка. 
  • Ако не можете да отстраните миризмата от дрехите си за фитнес, опитайте се да ги накиснете за около тридесет минути в мивка/леген, пълна с хладка вода и пет до шест супени лъжици сода бикарбонат. Изперете ги и оставете да изсъхнат на простор. 
  • За да върнете блясъка на среброто, пригответе си паста (съставена от три части бикарбонат към една част вода) и нанесете с кърпа без мъх (не хартиена кърпа), а след това изплакнете.

Четете повече в az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay