Зеленчуците, които ще ни помогнат да превъзмогнем пролетната умора

Нуждаем се от витамини, по-леки и по-свежи храни

06.03.2024 | 08:34 Редактор: Деси Николова
Зеленчуците, които ще ни помогнат да превъзмогнем пролетната умора

С настъпването на пролетния сезон, съвсем естествено в менюто си добавяме по-свежи и леки храни. Консумацията на пролетни зеленчуци е важна за поддържането на добро здраве и форма. Те ни помагат да подсилим имунитета си, да намалим риска от пролетна умора. Вижте кои освен морковите, лука, чесъна и ревена са едни от най-полезните за здравето. 

Артишок

Пикът на сезона на артишока е през пролетта и есента. Този зеленчук има уникален орехов и леко сладък вкус и може да се готви на пара, да се вари или пече. Освен вкусен е и много полезен. Богат е на антиоксиданти, подобрява здравето на сърцето и е добър източник на фибри, фолиева киселина и витамини С и К. Артишок може да закупите и в буркани, готов за консумация.

Червено цвекло 

Цвеклото е кореноплоден зеленчук, който има сладък и земен вкус и се съчетава добре с други пролетни зеленчуци. Изключително богат е на антиоксиданти, витамини А и С. Особено полезен е за активно спортуващите, за детокса на черния дроб, за когнитивната функция. Червеното цвекло е подходящо за смутита, фрешове, салати, ястия и други. Въпреки че е полезно, не бива да се прекалява с консумацията му. 

Аспержи

Аспержите са популярен пролетен зеленчук, лек за консумация, с много малко калории. Консумацията им ни осигурява фибри, витамини К, А. Освен това аспержите имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и са естествен диуретик, който насърчава детоксикацията на организма.

Зелен грах

Знаете ли, че грахът е чудесен източник на растителни протеини? Една чаша съдържа почти 9 грама протеин. Грахът също е с високо съдържание на фибри и витамини А, С и К. Подходящ е за диетични режими на хранене, за активно спортуващи, които искат да си набавят протеини не само от животински източници. 

Репички

Репичките са обичани пролетни зеленчуци заради хрупкавата си текстура и пикантен вкус, което ги прави чудесен пролетен зеленчук за салати и сандвичи. Освен това, те са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на антиоксиданти. Консумацията им ни осигурява и фибри, и се смята, че благоприятства перисталтиката на червата. Също така, консумацията на репички помага и за извеждането на излишните течности от организма.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay