Лещата бори лош холестерол и сърдечни заболявания, регулира кръвното налягане

Богата е на протеини и фибри

10.04.2024 | 20:02 Редактор: Толя Стоянова
Лещата бори лош холестерол и сърдечни заболявания, регулира кръвното налягане

Лещата е част от семейството на бобовите култури и е богат източник на витамини от група В, фолат, желязо и калий. Тя също така е богата на протеини и фибри. Заради бързото и лесно приготвяне и ниската цена, лещата е достъпен източник на висококачествен протеин.

Консумирането на храни на растителна основа е свързано с намален риск от различни здравословни състояния, свързани с начина на живот. Според проучване от 2019 г. хората, които включват по-здравословни растителни храни в диетата си, имат по-нисък риск от развитието на сърдечно-съдови заболявания. Храните на растителна основа често са богати на фибри, витамини и минерали, като също така съдържат антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали и предпазват от възпаления и рак.

Лещата е богат източник на фибри, фолиева киселина и калий, които подпомагат здравето на сърцето. Повишеният прием на фибри може да намали нивата на LDL холестерол или лошия холестерол, свързвайки се с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания. Фибрите не само помагат за намаляване на риска от заболявания на сърцето, но и забавят прогресирането на заболяванията при хора с висок риск.

Диетата DASH, или "Диета за преодоляване на хипертонията", е план за хранене, който се фокусира върху консумирането на храни с високо съдържание на фибри, калий, калций и магнезий, като лещата. Проучванията показват, че заместването на месото в диетата с храни като леща, може да намали риска от сърдечни заболявания, като ефективно понижава кръвното налягане. Експерти препоръчват диетата DASH за регулиране на кръвното налягане. Лещата е особено богата на калий, който е важен минерал за здравето на сърцето.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels