Лещата е с високо съдържание на фибри и намалява растежа на ракови клетки

Тя е богат източник фосфор, който има важна роля за здрави кости и зъби

23.11.2022 | 08:28 Редактор: Ваня Кузманова
Лещата е с високо съдържание на фибри и намалява растежа на ракови клетки

Лещата съдържа антиоксиданти, наречени антоцианини, които намаляват растежа на раковите клетки.

Високо съдържание на фибри

Лещата е ценен източник на фибри, които стимулират храносмилането, намаляват риска от рак на дебелото черво и подобряват ситостта и контрола на апетита. Наличието на разтворими фибри също допринася за превенцията на сърдечносъдови заболявания, значително намалява абсорбцията на жлъчни киселини, което спомага за нормализиране на нивата на холестерола в кръвта. Фибрите също помагат за контрола на кръвната захар при диабет тип 2 поради забавяне на храносмилането при прием на глюкоза с храната.

Източник на фосфор, магнезий и калий

Лещата е богат източник фосфор, който има важна роля за формирането и поддържането на здрави кости и зъби. Освен това, тя е добър източник на магнезий, който участва в развитието на костите, изграждането на протеините, ензимното действие, мускулната контракция, здравето на зъбите и функционирането на имунната система. Лещата е богата на калий, който служи за балансиране на pH на кръвта и за стимулиране на производството на солна киселина от стомаха, като по този начин подпомага храносмилането.

Източник на желязо и селен

Всяка клетка в организма съдържа желязо, което е важно за преноса на кислород в тъканите и образуването на червени кръвни клетки - еритроцити в кръвта. Селенът функционира с един от основните антиоксидантни ензими и по този начин предотвратява образуването на свободни радикали в тялото. Той също така помага за превръщането на хормоните на щитовидната жлеза в тяхната активна форма.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay