Ефективни начини да се отървем от натрупаното водно тегло

Можем да си създадем полезни навици

08.04.2024 | 17:28 Редактор: Вяра Димова
Ефективни начини да се отървем от натрупаното водно тегло

Водата е от съществено значение за цялостното ни здраве. Но задържането ѝ може да причини подуване и покачване на килограми, което невинаги е приятно. Въпреки това, водното тегло е често срещано и обикновено не е причина за безпокойство. Ако сте любопитни как да отслабнете безопасно и да се чувствате по-малко подпухнали като цяло, има начини да го направите.

Водното тегло обикновено възниква, защото тялото ви се опитва да балансира нивата на хидратация, така че ако се опитвате да намалите задържането на вода, важно е да го направите възможно най-безопасно. Това означава избягване на рискови методи като диуретици, които могат да изсушат бъбреците и да доведат до увреждане.

Ето потенциалните причини за вашето водно тегло, както и как да се отървете от него по безопасен начин.

1. Движете тялото си

Дори кратка кардио сесия може да ви помогне да се отпуснете. Упражненията помагат за храносмилането – и една от причините някой да има повече вода е, защото не отделя ефективно отпадъците или е малко задръстен. Тренировките също повишават ендорфините, което може да помогне за облекчаване на стреса и индиректно да помогне за намаляване на водното тегло.

2. Пийте повече вода

Може да изглежда контраинтуитивно, но пиенето на повече вода ще помогне за транспортирането на допълнително количество натрий от тялото ви. Когато сме добре хидратирани, балансът на натрий и калий в нашите клетки е на оптимално ниво. Но ако сте дехидратирани, тялото ви се опитва да реши проблема, като изтегля натрий по начин, който води до повече задържане на вода. Така че адекватното хидратиране всъщност помага за намаляване на подуването и задържането на вода, защото тялото е в състояние да работи по-ефективно.

3. Приемайте повече калий

Балансът на натрий и калий в нашите клетки е важен. Ако тялото няма достатъчно калий, балансът е нарушен с нивата на натрий – те стават твърде високи. Но когато имате достатъчно калий, той помага на тялото ви да регулира нивата на натрий в организма ви. Препоръчителната доза калий е 2500-2900 милиграма, като количествата се променят по време на бременност и кърмене. Богатите на калий продукти са банани, портокали, целина, спанак, картофи, праскови и тиква.

4. Преминете на диета с ниско съдържание на натрий

За да намалите подуването, избягвайте храни с високо съдържание на натрий като замразени ястия и тези за бързо хранене и вместо това ги заменете с такива, които имат ниско съдържание на сол. Препоръчителното ниво на натрий на ден е по-малко от 2300 милиграма, което звучи много, но може да се увеличи бързо. Например две филийки хляб могат да съдържат над 400 милиграма натрий без никакви гарнитури.

5. Избягвайте или ограничавайте алкохола

Ако сте склонни да се чувствате подпухнали след пиене, това е, защото алкохолът също може да повлияе на водното тегло. Той има тенденция да причинява дехидратация, а тя допринася за задържането на вода. Алкохолът също може да попречи на съня ви – и това също може да повиши риска от водно тегло. Пиенето може дори да повиши риска да залагате на твърде много солени ястия, което ще ви накара да задържите излишна вода. За да предотвратите този проблем, изключете алкохола за известно време и не забравяйте да редувате всеки коктейл с чаша вода. Препоръчителният прием за жени е не повече от едно питие на ден.

6. Намалете преработените храни

Колкото и вкусни да са, много пакетирани и преработени храни обикновено са с високо съдържание на натрий. Тези храни също нямат много важни минерали, включително калий. Поради тази висока концентрация на натрий и липсата на други хранителни вещества е възможно да се появи задържане на вода.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay