Храните срещу задържане на течности в организма

Чиа семената са от полза за чревното здраве, имунната и лимфната система

25.03.2022 | 13:05 Редактор: Ваня Кузманова
Храните срещу задържане на течности в организма

Лимфната система е част от съдовата, с допълваща сърдечносъдовата система функция. Състои се от лимфни капиляри, чието начало започва от междуклетъчното пространство. 

Лимфата представлява течност, съдържаща мазнини, малко белтъци, фибриноген и лимфоцити. Тази течност, освен защитна, има транспортна функция – да пренася хранителни вещества, всмукани от стените на червата, и хомеостатична - да извежда излишната течност от междуклетъчното пространство в тъканите. 

Лимфната система има редици ползи за здравето – подпомага храносмилането, особено усвояването на мазнини, отстранява отпадни продукти в организма, поддържа нивото на течностите в него.

По друг начин казано, лимфният дренаж е пътят, по който се събира и обработва лимфната течност и се елиминират отпадните продукти в нея с цел поддържане на здравословно кръвообращение и баланс в тялото. Когато лимфната циркулация работи добре, не е налично натрупване на течности и отичане. 

Има храни, които подпомагат лимфната система и подобряват дренажа ѝ, с което се насърчава здравословният кръвен поток. 

При застой на течностите в тялото трябва да се пристъпи към възстановяване на хидратацията му. Хидратацията подобрява притока на кръв и циркулацията. За целта е добре да се консумира достатъчно вода и билкови чайове. С билков чай следва да се замени следобедното кафе и вечер преди лягане се изпие още една допълнителна чаша, която би могла да успокои и предразположи към пълноценен сън. 

Сушените кайсии са полезни за сърцето заради наличието на калий и понижаващия кръвното налягане ефект. Половин чаена чаша сушени кайсии осигуряват една четвърт от необходимия за деня калий. Те са идеални за получаването на лек и здравословен десерт, смесени с кисело мляко и малко овесени ядки. 

Маслините и зехтинът съдържат полезни за сърдечносъдовата система ненаситени мазнини и антиоксиданти – полифеноли, които намаляват възпаляването и влияят положително на лимфния дренаж.

Чиа са малки, но богати на фибри, протеини и омега-3 мастни киселини, семена. Те са от полза за чревното здраве, имунната и лимфната система. Комбинацията им е идеална за поддържането на оптимален лимфен дренаж и ефективни защитни сили. 

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК