Полезните подправки за диабетиците

Притежават мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства

04.04.2024 | 23:02 Редактор: Вяра Димова
Полезните подправки за диабетиците

Диабетът е хронично заболяване, което се развива, когато организмът не може да използва инсулина, произвеждан от панкреаса, или не произвежда достатъчно от него. По последни данни на ICMR 101 милиона индийци са диабетици. Въпреки че лекарствата, упражненията и промените в начина на живот помагат за контролиране на диабета, здравословната балансирана диета играе основна роля за стабилизиране и поддържане на нивата на глюкоза в кръвта.

В кухнята можете да намерите подправки, които не само придават вълшебство на ястията ни, като подсилват вкуса, аромата и цвета на храната, но и правят чудеса за цялостното ни здраве. Сред тях има няколко, които притежават мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Джинджифил

В няколко проучвания е доказано, че джинджифилът е полезен за диабетиците от тип 2. Изследвания сред пациенти с T2DM разкриват, че джинджифилът впоследствие намалява кръвната захар на гладно и значително подобрява HbA1c. Гингеролът (биоактивно съединение), открит в коренището на джинджифила, има редица физиологични и фармакологични ефекти. Джинджифилът спомага за контролиране на липидния метаболизъм, засилва противовъзпалителните свойства и модулира освобождаването и реакцията на инсулина. Можете да добавяте джинджифил не само в чая си, но и в супи, зеленчуци, и дори сладкиши.

Чесън

Чесънът играе положителна роля в регулирането на кръвната глюкоза, общия холестерол и липопротеините. Алицинът (биоактивно съединение), съдържащ се в чесъна, влияе върху секрецията на бета-клетките на панкреаса и спомага за освобождаването на инсулин.

Канела

Канелата придава сладък вкус на храната, без да добавя захар, и следователно се превръща в добър заместител на захарта в сладките ястия. Проучванията съобщават и за нейната ефикасност при понижаване на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2.

Карамфил

Карамфилът има антисептични, противовъзпалителни, аналгетични и храносмилателни ползи за здравето на диабетиците. Той също така помага да се поддържат нивата на кръвната захар в норма и е известен с това, че насърчава производството на инсулин.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay