Колко часа трябва да спим, за да избегнем риска от диабет?

От съществено значение е да си контролираме кръвната захар

16.03.2024 | 16:21 Редактор: Искра Ангелова
Колко часа трябва да спим, за да избегнем риска от диабет?

Диабетът тип 2 е най-често срещаният при възрастни и се появява, когато тялото не може повече да произвежда достатъчно инсулин, за да компенсира нарушената способност да се използва инсулин.

Ето защо е от съществено значение да си контролираме кръвната захар, за да се избегнат сериозни дългосрочни увреждания на нервите и кръвоносните съдове.

Диабет тип 2 може да бъде предотвратен като водим здравословен начин на живот и изградим навици, които помагат за регулиране на стойностите на глюкозата. Това включва балансирана диета, редовна физическа активност, непушене или пиене на алкохолни напитки, както и по-малко стрес.

А липсата на сън и умората могат сериозно да повлияят на здравето на човек.

Проучване на университет в Швеция отбелязва, че възрастните, които спят три до пет часа на ден, имат много по-висок риск да развият диабет тип 2. Екипът от изследователи установява, че хроничната липса на сън не може да бъде компенсирана само със здравословно хранене.

Те стигат до извода, че са ни нужни 6 часа, за да избегнем риска от заболяване. В изследването са участвали 247 000 души. Те са били наблюдавани повече от 10 години.

Това обаче не е първият път, когато липсата на сън се свързва със здравословни проблеми. В други проучвания е доказано, че хората, които спят по-малко от шест часа на ден, са в по-голям риск от сърдечносъдови заболявания в сравнение с тези, които спят между седем и осем часа, информира "Мундо депортиво".

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да спим поне 6 часа на ден, като добавя, че сънят не е просто за удоволствие, а необходимост за всички хора.

Група от експерти по съня разкриха препоръчителните часове за сън, според възрастта на всеки човек:

- От 4-11 месеца - 12 до 15 часа

- Малки деца (1-2 години) - от 11 до 14 часа

- В предучилищна възраст (3-5 години) - от 10 до 13 часа

- Училищна възраст (6-13 години) - от 9 до 11 часа

- Юноши (14-17 години) - от 8 до 10 часа

- Младежи (18-25 години ): от 7 до 9 часа

- Възрастни (26-64 години) - от 7 до 9 часа

- Хора над 65 години - от 7 до 8 часа

Снимка: Pexels