Началникът на украинската армия: Боевете са жестоки, Русия доминира

Ситуацията на фронта ескалира, съобщи Александър Сирски

29.04.2024 | 09:24 Редактор: Вяра Димова
Началникът на украинската армия: Боевете са жестоки, Русия доминира

Най-висшият военен на Украйна заяви, че "боевете са станали по-разгорещени по фронтовата линия в Източна Украйна, като Русия използва предимството си над силите на Киев по няколко оси".

"В опит да вземе стратегическата инициатива и да пробие фронтовата линия, врагът е съсредоточил основните си усилия в редица посоки", каза главнокомандващият армията Александър Сирски в дълъг пост в Telegram и Facebook.

Това се случи, тъй като Русия "създаде значително предимство в силите и способностите. Ситуацията на фронта ескалира", добави той.

Силите на Кремъл атакуват по цялата дължина на фронтовата линия, отбелязвайки "тактически успехи" в някои области, докато Украйна все още е в състояние да постигне някои местни печалби в други, каза Сирски. Той описа ситуацията като "динамична", като някои позиции сменят ръцете си няколко пъти на ден.

Оценката идва в момент, когато Украйна очаква пристигането на дългоочакваната партида американски военни материали. Това също така потвърждава неотдавнашните предупреждения от официални лица на САЩ и Обединеното кралство, че войските на Владимир Путин са искали да използват предимството си, докато силите на Киев са недостатъчно оборудвани и с недостиг на жива сила.

Сирски изброи половин дузина области, в които Русия напредва след повишен натиск. Най-трудна е ситуацията на запад от контролирания от Русия град Донецк, където московските войски принудиха украинците да се откажат от някои позиции край градовете Курахове и Покровск. Руските сили разшириха контрола си на север от Донецк, като превзеха град Новобахмутивка, съобщи в неделя министерството на отбраната в Москва. Украйна не е коментирала статута на града.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС