Витамини и минерали, които не трябва да приемаме едновременно

Обърнете внимание дали взимате по едно и също време тези добавки

24.03.2024 | 09:44 Редактор: Деси Николова
Витамини и минерали, които не трябва да приемаме едновременно

Здравословният начин на хранене ни осигурява полезни хранителни вещества. Въпреки това ако спортуваме активно, при смяна на сезоните или в други случаи, приемаме витамини и минерали според нуждите си. Предприемането на тази стъпка винаги трябва да бъде обсъдено с лекар. Има витамини и минерали, които не бива да се приемат заедно, по едно и също време. 

Витамин C заедно с витамин B12

Витамин С е полезен антиоксидант за имунната система и не само. За витамин B12 е известно, че помага за поддържането на нервната система и образуването на червени кръвни клетки. Западни проучвания показват, че приемането на тези две добавки по едно и също време може да намали количеството витамин B12, което получаваме. Специалистите препоръчват да приемаме тези добавки с интервал от поне два часа.

Добавка на витамин А с храни, богати на витамин А

За витамин А е известно, че е мастноразтворим витамин, което означава, че е важно в менюто ни да присъстват храни, които са богати на полезни мазнини (това важи и за витамини К, Е, D), като риба, зехтин, авокадо и други и да се приема по време на хранене, да не е на гладно. Много е важно да се внимава с неговия прием, за да не се предозира. Това може да доведе до по-слаби кости и повече костни фрактури с възрастта. 

Фолиева киселина, известна още като витамин B9 и витамин B12

Тези два витамина от група В са важни за нашето здраве. Според учени приемането на твърде много фолиева киселина може да прикрие симптомите на дефицит на витамин В12. Ето защо е важно да се допитаме до лекар, преди приема на хранителни добавки.

Витамин Е и витамин К

Въпреки че витамин Е е антиоксидант, трябва да се внимава с неговия прием, тъй като може да доведе до повишено кървене при някои хора. Някои лекари предписват добавка с витамин К, за да подпомогнат съсирването на кръвта. Приемането на витамин Е по едно и също време може да противодейства на ефектите на витамин К, смятат специалисти.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pexels