Кои са най-честите причини за нарушения на вестибуларния баланс?

Проблемите в равновесието могат да се появят на всяка възраст

22.03.2024 | 21:08 Редактор: Толя Стоянова
Кои са най-честите причини за нарушения на вестибуларния баланс?

Замаяност и усещане за световъртеж са симптоми на нарушение на вестибуларния баланс. Нарушенията на равновесието могат да се появят на всяка възраст. Но те са най-често срещани след 30-годишна възраст.

Честите причини за нарушения на вестибуларния баланс включват:

  • Прием на някои медикаменти;
  • Инфекция на средното ухо;
  • Проблеми с вътрешното ухо, като лоша циркулация в ухото;
  • Калциеви отломки в полукръглите канали;
  • Травматично мозъчно увреждане.
  • Симптомите на нарушение на вестибуларния баланс включват световъртеж, усещане за нарушено равновесие, замъглено зрение, дезориентация, падане, гадене, повръщане, промени в сърдечния ритъм.

Лечението зависи преди всичко от причината за нарушението на равновесието. В зависимост от причината, някои пациенти могат да се нуждаят от лечение с антибиотици или противогъбични медикаменти. Те могат да лекуват ушни инфекции, които причиняват нарушение на равновесието.

Общите принципи при лечението на вестибуларни нарушения включват хидратация с водно-солеви разтвори в зависимост от тежестта на протичане на състоянието, противоедемична терапия, прием на антиеметици, вестибуларни супресанти и ноотропни медикаменти. Препоръчва се прием на витамини от група В и витамин С, както и медикаменти, успокояващи кората на главния мозък. 

Симптомите на нарушение на вестибуларния баланс могат да попречат на редовните ежедневни дейности. При наличие на съпътстващи соматични или психични заболявания се включва съответното лечение след консултация със специалист. Поставянето на окончателна диагноза при вестибуларни нарушения се извършва след отоневрологично изследване.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay