Задава се времето на кърлежите: как да се предпазим от тях?

Препоръчително е да се взимат предпазни мерки срещу ухапване

18.03.2024 | 23:00 Редактор: Беатрис Младжова
Задава се времето на кърлежите: как да се предпазим от тях?

Около 36,5% от 488 доброволци участвали в проучване са се оказали с показатели за прекарани болести, свързани с ухапване от кърлеж, като едва 17% от тях си спомнят за такова. Според изследователи това означава, че голяма част от инфекциите, пренасяни от кърлежите, се прекарват незабелязано, което крие риск за общественото здраве. През последните години нараства честотата на болести след ухапване от кърлежи, отбелязват те.

Когато кърлежите смучат кръв, те секретират слуз, която действа като локална анестезия – това може да прикрие ухапването и захващането на кърлежа към кожата, докато той не бъде забелязан.

Кърлежите представляват паразити, които се прикрепят към тялото на гостоприемник и смучат кръв. Макар и самото ухапване от кърлежа да е безболезнено, кърлежите са преносители на болести, най-опасна от които е лаймската. Това е тежка инфекция, която се проявява с висока температура, главоболие, болки в мускулите и ставите и умора.

Макар и не всички кърлежи да са преносители на опасни инфекции, е препоръчително да се вземат предпазни мерки срещу ухапване от тях. Препоръчва се носене на панталони с дълги крачоли, както и използване на репеленти при престой в природата, паркове и градинки.

Четете повече на puls.bg.

Снимка: Pixabay