Ухапване от кърлеж може да предизвика алергична реакция към месо

Симптомите могат да бъдат животозастрашаващи, посочват от Центъра за контрол и превенция на заболяванията

05.08.2023 | 06:50 Редактор: Вяра Димова
Ухапване от кърлеж може да предизвика алергична реакция към месо

Нов доклад от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) сочи, че алфа-гал синдромът, още наречен алергия към месо, може да е породен от ухапване от кърлеж. Числото засегнати от алергичното заболяване може да бъде много по-висок, отколкото е смятано.

Алфа-гал синдромът е състояние, което се характеризира с алергия към всички видове червено месо и някои животински продукти. Състоянието се нарича алфа-гал синдром заради захарната молекула алфа-гал, която се намира единствено в месо от бозайници – свинско, телешко, агнешко, заешко – и в животински продукти, произлизащи от тези животни, като желатин и мляко.

Алергичното състояние се проявява при консумация на червено месо или продукти с алфа-гал. При алергична реакция симптомите могат да бъдат животозастрашаващи. До шест часа след консумация на продукт с алфа-гал молекула се съобщава за треска или сърбящ обрив, гадене и кашлица, но симптомите могат да бъдат и далеч по-сериозни, като анафилактичен шок. 

За появата на алфа-гал синдрома виновен се смята кърлежът. Когато кърлежи захапят бозайници, от кръвта им те могат да извлекат захарната молекула, която по-късно да се предаде в човешки организъм. Затова предпазването от ухапване на кърлеж е добър начин за предпазване от алфа-гал синдрома.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay