Ефективни начини да намалим риска от ухапване от кърлеж

Използвайте репелент, ходете с бели дрехи и извън гъста растителност

04.07.2023 | 14:45 Редактор: Юлиан Христов
Ефективни начини да намалим риска от ухапване от кърлеж

Кърлежите са опасни вредители, защото могат да пренасят застрашаващи живота инфекции и заболявания, когато се впият в кожата и останат там достатъчно дълго, за да заразят. Най-доброто което можете да направите, за да се предпазите, е да не допускате кърлежите да ви докоснат.

Има някои хитри начини да намалите риска от ухапване от кърлеж. 

Когато сте на открито и се разхождате в планината или в полето, придържайте се към пътеката или към средата на пътя. Кърлежите предпочитат да стоят в краищата, в по-гъсти и неутъпкани райони, където чакат своите жертви.

Преди да се впият в кожата, кърлежите са много малки. Трудно е да ги забележите с просто око, освен ако целенасочено не ги търсите по тялото си. Ако носите бели дрехи и сте на открито, ще ви е по-лесно да видите кърлежа по дрехите си преди да ви е ухапал.

Главата може да бъде засегната от ухапване на кърлеж, затова е много важно да я пазите. Ако кърлежът се впие в окосмената част на главата ви, може да отнеме много дълго време преди да усетите. Дръжте косата си вързана. Носете шапка. Не забравяйте да използвате репелент върху кожата и върху лицето си, ако сте в зона с гъста растителност.

Повече по темата четете в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay