Два случая на марсилска треска в Пазарджишко, медиците извадили 172 кърлежа

Забитият кърлеж да се отстрани цял, максимално бърз

27.06.2023 | 12:01 Редактор: Елеонора Танева
Два случая на марсилска треска в Пазарджишко, медиците извадили 172 кърлежа

Два случая на марсилска треска треска са регистрирани в Инфекциозно отделение на ЕМБАЛ Пазарджик от началото на годината, има и няколко случая на Лаймска болест. От началото на месец април до момента в отделението са отстранени 172 кърлежа. За сравнение, за същия период на 2022г. те са били повече - 233.

Началникът на Инфекциозно отделение доц. д-р Мария Пишмишева препоръча забит кърлеж да се отстрани цял, максимално бързо, а ако хората се страхуват сами да го махнат - да потърсят специализирана помощ.

Тя уточни, че Област Пазарджик е ендемичен район за Марилската треска – медиците имат дългогодишен и богат опит. Тя се характеризира с повишената температура, изразена отпадналост, болки в мускулите и ставите, характерни изменения на мястото на ухапване, а няколко дни по-късно се появява обрив. 

Марсилската треска рядко остава неразпозната, за разлика от Лаймската болест.

"При лаймската болест рядко може да има леко повишение на температурата, най-често хората се чувстват здрави. Около мястото на ухапване се развива нарастваща периферно червенина, която и без допълнителни изследвания е достатъчна за поставяне на диагнозата", поясни инфекционистът д-р Станислав Коцев.

Кърлежите обичат топли, меки и влажни места на тялото.

Снимка: pixabay