Как да разпознаем рецидивиращата треска след ухапване от кърлеж?

Заболяването често се бърка с лаймска болест, тъй като има сходни симптоми

23.06.2023 | 21:58 Редактор: Вяра Димова
Как да разпознаем рецидивиращата треска след ухапване от кърлеж?

Рецидивиращата треска, пренасяна от кърлежи, е бактериално инфекциозно заболяване, характеризиращо се с периодична треска с ремисии и рецидиви. Тя се пренася от кърлежи и причинява от определени видове бактерии Борелия.

Основните симптоми са висока температура, главоболие и болки в мускулите и ставите. Симптомите могат да се появят многократно, ако инфекцията не бъде лекувана, с цикли от 2-7 дни на заболяване, редуващи се с 4-14 дни на възстановяване. Без антибиотично лечение този цикъл може да се повтори няколко пъти.

Рецидивираща треска е заболяване, което се проявява много подобно на Лаймската болест, но се причинява от различни видове Borrelia от тези, които причиняват Лаймска болест (Borrelia burgdorferi). 

Случаите обикновено се появяват през летните месеци между май и септември. Въпреки това случаи на заразяване са възможни целогодишно.

Как става заразяването с рецидивираща треска, пренасяна от кърлежи?

Заразяването може да се случи само след ухапване от заразен кърлеж. TBRF не се разпространява директно при хората от болни животни или от заразен човек на друг. Кърлежите, които могат да предават заразяването с рецидивираща треска, се наричат "меки кърлежи" и се различават от "твърдите кърлежи", които предават други болести като Лаймска болест, петниста треска от Скалистите планини и туларемия.

Какви са симптомите на рецидивираща треска, пренасяна от кърлежи?

Повечето лица, които са заразени, се разболяват първо около 7 дни (от 2 до 18 дни), след като са били ухапани от заразен кърлеж. Симптомите обикновено включват висока температура (около 39°), заедно с втрисане, главоболие, мускулни или ставни болки, гадене, повръщане и евентуално обрив.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay