България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Детето ви има кърлеж? Запазете спокойствие и последвайте тези съвети

"След разходка в парка е добре да съблечем детето и да го огледаме", каза педиатърът Рада Маркова

01.06.2023 | 09:11 Редактор: Юлиан Христов

Когато забележите кърлеж, най-неприятното е, че ухапването е безболезнено и се установява по-късно. Това каза педиатърът д-р Рада Маркова в студиото на "България сутрин". 

Тя обясни, че много често кърлежът остава незабележим, тъй като полазва по скрити места, за да останат по-дълго време неоткриваеми.  

"След разходка в парка, е добре да съблечем детето и да го огледаме. Добре е при разходка да използваме по-светли дрехи, на които кърлежите са по-видими и да разгледаме по-добре гънките по тялото - под мишници, зад ушите. Могат да бъдат във всяка част на детското тяло", обясни педиатърът. 

Тя обясни, че хоботчето на паразита се забива в тялото и самото тяло на кърлежа остава над кожата, така че той остава видим и не би трябвало да се обърка с бенка.  

"След като бъде установен от родител, трябва да се запази спокойствие", каза д-р Маркова.  

Тя обясни, че ако има възможност да се потърси лекарска помощ, това трябва да се направи и трябва да стане по възможност в рамките на 24 часа - това е периодът, в който се смята, че не може да се предаде зараза.  

Но ако се намираме сред природата, трябва да решим въпроса сами.  

"Ако нямате възможност за медицинска помощ, има специални приспособления, с които тялото може да бъде извадено", каза медикът.  

Може да се използва марля с нервнопаралитичен спрей, след което с т.нар. "кози крак" и с леко загребване и завъртане тялото може да се махне, без да бъде разкъсано, каза в ефира на Bulgaria ON AIR д-р Маркова и допълни, че след това мястото трябва да се обработи с йодасепт и да се наблюдава самото място на ухапването за локални последици - оток, зачервяване, болки и за симптоми - най-често температура, втрисане, мускулни болки. 

Кърлежът може да се занесе за изследване и е добре да бъде изследван - в РЗИ при центъра по заразни и паразитни болести. 

Даването на медикаменти като антибиотици става само след предписание на доктор и когато има множество кърлежи по тялото, или кърлежът е престоял повече от 3-5 дни.   

Гледайте целия разговор във видеото.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа