Важна информация за спортуващите вегетарианци и вегани

Недостигът на желязо води до умора, слабост, задух и анемия

18.03.2024 | 09:16 Редактор: Вяра Димова
Важна информация за спортуващите вегетарианци и вегани

Спортът е здраве, а в комбинация с полезни храни ни помага да поддържаме добро здраве и форма. Но ако менюто ви рядко включва храни от животински произход или изцяло се храните вегански, то е важно да знаете някои неща, за да може храненето ви да не пречи на спортната ви активност и да не се допуснат дефицити на важни хранителни елементи. 

От какво се нуждаете в менюто си?

Протеините са едни от макронутриентите, които, що се отнася до храненето, вълнуват спортуващите хора. Достатъчният прием на полезни протеини, с всички незаменими аминокиселини, подпомага тренировката и възстановяването след нея. За хранещите се вегетариански, но и не само, растителните източници на протеини са киноа, соя, боб и леща, грах, артишок, кафяв ориз, овесени ядки, семена и ядки, спанак, нахут и други. 

Витамин B12 – Този витамин е важен за производството на червени кръвни клетки и здравословното функциониране на мозъка. За спортистите този витамин е важен за метаболизма и правилното функциониране на нервната система. Следователно, ако се храните като веган или вегетарианец, е важно да включите гъби, темпе, мисо и водорасли в менюто си. 

Желязо – Недостигът на желязо води до умора, слабост, задух и намалена толерантност към физическо натоварване, анемия. Ето защо е важно активно спортуващите да консумират храни с високо съдържание на минерала, включително бобови растения, тофу, зелени листни зеленчуци, пълнозърнести храни и сушени плодове.

Цинк – Този минерал е жизненоважен за клетъчния растеж, възстановяването и протеиновия метаболизъм. Въпреки че не е толкова оскъден в храните на растителна основа, колкото другите хранителни вещества, за спортуващите хора, които се хранят като вегани или вегетарианци, е важно да включват храни като боб, пълнозърнести храни, ядки, тиквени семки и други семена в менюто си, за да си набавят цинк. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay