Колко силна е болката при раждане?

Първа фаза е най-дълга, при втората контракциите стават регулярни

16.03.2024 | 21:00 Редактор: Тодор Петров
Колко силна е болката при раждане?

Силата на родилната болка варира спрямо етапите на раждане. Преди да се усилят контракциите болката се локализира ниско долу в гърба и се усеща теглене. Колкото повече зачестяват и се усилват контракциите, болката се измества и се усеща ниско долу в корема и дори към краката. Виновникът за болката са окситоцинът, контракциите и разширяването на маточната шийка. Хормонът окситоцин, който кара матката да се свива и отпуска – това са т.нар контрактилни сили.

Раждането има 3 фази. Първа фаза е най-дългата, тя се води латентна и обхваща периода до 4 см разширение на маточната шийка. През първата фаза все още няма регулярни маточни контракции, като болката се появява само при върха на контракция. Между контракциите раждащата не изпитва болка и трябва да си почива. Тя може да се движи и заема удобни за нея пози. 

Втората, активна фаза е, когато контракциите станат регулярни. Трябва да се засекат поне 3 контракции с продължителност около минута и половина в рамките на 10 минути, за да се приеме, че раждането започва. Тези контракции са осезаемо по-болезнени и това усещане се засилва с напредване на раждането и достигане на 10 см разширение на маточната шийка. При настъпване на необходимото разширение идва частта на активните напъни, отстрана на раждащата. Усещането за болка спада значително, когато дойде моментът за напъните.

Третата фаза е раждането на плацентата. След раждането на бебето, родилката има нужда и няколко минути за почивка, след което се изражда и плацентата. За да се ускори този процес, след като се изроди главата на бебето се поставя медикамент, който помага за по-бързото ѝ израждане. Болезнеността е значително спаднала след израждането на плода.

Обезболяващите методи биват психопрофилактични и фармакологични. 

Психопрофилактичните включват поддържане на внимателна комуникация с раждащата, спокойна и комфортна среда, контрол на дишането. Би могло да се предприеме ограничаване на светлината в стаята с цел да се постигне нейното отпускане. В някои болници има и вани за раждане, които са пълни с топла вода. Топлата вода релаксира и облекчава болката. Топлата вода разширява кръвоносните съдове в тялото и се притъпява болката.

Фармакологичните средства включват обезболяващи лекарства с аналгетично и спазмолитично действие, спазмоаналгетици, седативни средства като невролептици, фенотиацинови производни, транквилизатори, които се определят от следящия раждането акушер-гинеколог. Освен тях може да се включат и инхалации с райски газ, разреден с кислород. Може да се приложи и епидурална аналгезия.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay