Как да се грижим за кожата си вечер преди сън

Нощните кремове подпомагат възстановяването ѝ

16.03.2024 | 14:54 Редактор: Беатрис Младжова
Как да се грижим за кожата си вечер преди сън

Вечерната рутинна грижа за кожата премахва натрупванията по нея от деня и добавя влага. Може също да помогне за справянето със сухотата, акнето, хиперпигментацията или фините линии по време на сън. Лягането за сън с чисто лице позволява на кожата да се възстанови, тъй като новите клетки работят усилено вечер, за да поправят уврежданията по нея.

1. Почистване

Почистването на лицето преди лягане премахва всички замърсявания и мазнини, които се натрупват през деня. При хората с мазна, предразположена към акне кожа, е препоръчително отстраняването на грима с мицеларна вода, за да се избегне запушване на порите. 

2. Тонер

Тонизирането през нощта може да помогне за хидратиране на сухата кожа или за премахване на остатъчната мръсотия след почистване. Сутрешният тонер може да бъде заместен вечер с такъв, с ексфолиращо действие, който може да бъде използван веднъж или два пъти седмично, за премахване на мъртвите кожни клетки и отпушване на порите. 

3. Серум

Добавянето на серум към рутината може да помогне за лечение на акне и фини линии. В случай на суха кожа се препоръчва хидратиращ серум с хиалуронова киселина, витамин Е, пептиди или серамиди. 

4. Ретинол

Ретиноидите и ретинолът (вид ретиноид) са производни на витамин А, които помагат за лечение на акне и фини линии. Тези съставки стимулират клетъчния обмен и насърчават производството на колаген, за да помогнат за подобряване на цялостната текстура на кожата и предотвратяване на запушени пори. 

5. Овлажнител

Нощните кремове подпомагат възстановяването на кожата през нощта и имат по-плътна консистенция от ежедневните овлажнители. И в двата случая е от съществено значение кожата да бъде овлажнена и през нощта, за да си възвърне влагата и хидратацията, загубени през деня. 

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay