Течен колаген – оптимален вариант за подмладяване на кожата ни?

Под каква форма е най-ефикасен за прием?

08.03.2024 | 10:00 Редактор: Беатрис Младжова
Течен колаген – оптимален вариант за подмладяване на кожата ни?

Колагенът е основен компонент на съединителната тъкан на тялото. Една от основните причини хората да го търсят е, че естественото му производство в организма се забавя с напредване на възрастта, като се започне от 20-те години.

"Добавянето на колаген е свързано с подобрения във влагата, еластичността и хидратацията на кожата", обяснява диетологът Кери Ганс. Освен това може да повлияе на костите, като увеличи костната минерализация и ги заздрави.

Повечето колагенови добавки обикновено се извличат от източници като крави, известен още като говежди колаген, пиле и риба, известен още като морски колаген. Оралните добавки се намират предимно като колагенови пептиди или хидролизиран колаген, които са малки парченца животински колаген. Те обикновено съдържат само няколко аминокиселини, които след това се абсорбират през стомашно-чревния тракт. 

Трябва да се вземе предвид, че той не е пълноценен протеин. Някои хора приемат колаген заради съдържанието на протеини, но аминокиселинният състав на колагена е непълен, което означава, че той не осигурява всички незаменими аминокиселини, от които тялото ви се нуждае за различните структурни и функционални роли.

Ако консумирате голямо разнообразие от източници на протеини, фактът, че колагенът не е пълноценен протеин, не трябва да буди безпокойство. Но това, което диетолозите не препоръчват, е да разчитате на него като основна протеинова опция.

Четете повече в tialoto.bg

Снимка: Pixabay