Свежи, вкусни и полезни: Защо е добре да консумираме кълнове

Можем да ги добавим към ястия, салати и смутита

13.03.2024 | 08:24 Редактор: Вяра Димова
Свежи, вкусни и полезни: Защо е добре да консумираме кълнове

Кълновете са нежни, свежи, вкусни, има разнообразни видове кълнове, които можем да добавим към нашите ястия, салати, смутита. Познати са кълнове от бобови култури, киноа, слънчоглед, репички, броколи, царевица, амарант, тиквени семки и други. 

Ето няколко добри причини да хапвате по-често кълнове:

1. Намаляват риска от запек

Кълновете са много богати на неразтворими фибри, благодарение на които се подобрява движението на червата и изхождането.

2. Забавят стареенето на организма

Антиоксидантите, съдържащи се в кълновете, могат да забавят биологичния ви часовник, сочат западни изследвания. Микро и макронутриентите в тях, спомагат за противодействието на свободните радикали.

3. Контролират нивата на кръвната захар

Кълновете са подходящи като храна за хора с диабет, тъй като съдържат намалени нива на въглехидрати и управляват секрецията на инсулин, сочат изследвания. Освен това, някои ензими от кълнове влияят на това как тялото ни разгражда и използва въглехидратите. 

4. Подобряват здравето на храносмилателната система

Неразтворимите фибри в кълновете подхранват добрите бактерии в червата, поддържат здравословното храносмилане и намаляват симптомите като газове и подуване на корема.

5. Подсилват имунитета

Кълновете съдържат и биоактивни съединения, за които е известно, че подсилват имунитета.

6. Подобряват кръвообращението

За добрите количества мед и желязо в кълновете се смята, че могат да увеличат броя на червените кръвни клетки и да подобрят кръвообращението ни.

7. Полезни са за здравето на сърцето

За редовната консумация на полезните кълнове е известно, че помага и за баланса на нивата на холестерола и триглицеридите, което е важно за сърдечното здраве. 

Четете повече за ползите в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay