Добър имунитет и след 50-годишна възраст - възможно е

Намалете нивата на стрес и поддържайте здрав сън

18.11.2023 | 06:30 Редактор: Вяра Димова
Добър имунитет и след 50-годишна възраст - възможно е

Ако трябва да се доверим на определението, имунитетът е: "Способността да се устои на определено заболяване, особено чрез предотвратяване на развитието на патогенен микроорганизъм или чрез противодействие на ефектите на неговите продукти". Или казано с по-прости думи – умението на организма ни да се брани срещу вредните микроорганизми. Тази му способност се оказва особено важна, тъй като на практика е почти невъзможно да избегнем контакта с патогени, особено в замърсената градска среда.

Как да поддържате съпротивителните сили на организма си след 50? Ето и няколко съвета:

Грижете се за баланса на чревната флора 

Вашето тяло е дом на трилиони малки организми. Вашият микробиом се състои от най-различни полезни бактерии, гъбички, вируси и др. Повечето се намират в червата и играят много важна роля за цялостното ви здраве. Трябва да отбележим, че червата и чревната флора са пряко свързани с имунната ви система. 

Намалете нивата на стрес 

Управлението на стреса е един от важните аспекти, чрез които възрастните хора могат да укрепят имунната си система. Според Американския институт по стрес, хроничният стрес оказва влияние върху имунното здраве и възпрепятства способността на имунната система да се бори с възпалителните процеси и инфекциите. Успокояващите дейности, които насърчават релаксацията – като медитацията и дълбоките дихателни упражнения, могат да окажат положителен ефект върху здравето.

Поддържайте контакт с близки и приятели 

С времето наблюдаваме, че колкото повече години прибавяме към живота си, толкова и рязко спада желанието за общуване с другите. Епидемията от коронавирус и съветите за социално дистанциране не трябва да ви пречат да се чувствате близки с тези, които обичате. 

Уверете се, че спите достатъчно 

Недостатъчният сън може да попречи на способността на имунната ви система да реагира на инфекция и възпаление. Освен това, нарушенията на съня често са свързани с много хронични заболявания и състояния, като диабет тип 2, сърдечни заболявания, затлъстяване и депресия. Безсънието е често срещано нарушение на съня сред възрастните хора. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay