От пържено до люто - това са храните, които не трябва да ядем вечер

Те са изключително вредни за консумация в късната част на деня

04.03.2024 | 08:41 Редактор: Искра Ангелова
От пържено до люто - това са храните, които не трябва да ядем вечер

Вечерята трябва да бъде едно от най-леките хранения за деня. Освен че не е добре да вечеряме късно е важно и какви храни подбираме за последното си хранене, защото от това зависи не само фигурата ни, но и здравословното ни състояние.

Кои са най-неподходящите храни за вечеря?

Тестени храни 

Изкушавате ли се да хапнете парче пица или паста за вечеря? Може би любимата ви баница ви призовава от тавата и ви подканва да си хапнете от нея преди лягане? Не правете този избор, защото е грешен. Тестените храни, особено тези от бяло брашно, са изключително вредни късно вечер.

Те са богати предимно на прости и рафинирани въглехидрати, които ще се натрупват върху талията и бедрата ви под формата на мазнини. Освен това ще повишат нивата на кръвната ви захар преди лягане, когато няма да имате време да изразходвате консумираните въглехидрати. Това повишава риска от наднормено тегло и диабет.

Пържени храни

Пържените храни са изключително вкусни и апетитни. Затова е трудно да им устоите, особено в края на дълъг и тежък работен ден. Да похапнете нещо вкусно и пържено с приятели или със семейството е любим завършек на деня, но е и безкрайно вреден.

Вечерята с пържени храни натоварва храносмилателната система с излишни мазнини и въглехидрати, особено ако в панировката има въглехидрати и брашно. Ако пърженото е редовно присъстващо в менюто ви за вечеря, това е лоша новина за талията и здравето ви.

Люто 

Лютите храни не са добър избор за вечеря, защото могат да раздразнят стомаха и да предизвикат киселини. Ако получите киселинен рефлукс късно вечерта, той може да попречи на съня ви. А хроничното страдание от киселини и раздразнен стомах заради консумация на люти храни на вечеря в дългосрочен план може да се окаже проблем не само за съня, но и за храносмилателния ви тракт.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay