10 неща, които не трябва да правим на първия ден от Китайската Нова година

Късметът няма да бъде на наша страна ако не спазваме тези правила

10.02.2024 | 15:57 Редактор: Деси Николова
10 неща, които не трябва да правим на първия ден от Китайската Нова година

Първият ден от всяка Китайска Нова година има особено значение за начина, по който ще протекат събитията през нейното времетраене. Вярва се, че определени действия могат да прогонят късмета и да привлекат нещастието, затова в този ден те са строго забранени. Суеверните ги спазват особено строго, но и останалите почитатели на Лунния календар се стараят да не нарушават 18 табута. Ето и какви са забраните:

1. Не бива да се взимат лекарства

Независимо дали става дума за треви и билки, или за хапчета, които са резултат от химия, вярва се, че приемането им ще доведе до влизането на болестите в дома и неразположения през цялата година. Дори и сериозно болни хора се случва да спират приема на лекарства за 24 часа в момента, когато бъде обявено настъпването на новата година.

2. Не се мете и боклукът не се изхвърля

Тържествата слагат еднодневна пауза на чистенето на дома. Метенето се асоциира с измитането на богатството, а заедно с изхвърления боклук си отиват добрият късмет и благополучието.

3. Не се произнасят думи с негативно значение

Любезността е на особена почит в първите часове на новата година. Забранено е да се произнасят думи с негативно значение – не само обиди или ругатни. Не бива също така да се говори за смърт, болести, бедност, призраци и подобни.

4. На закуска не се ядат каша и месо

Каша не се хапва на закуска, защото се смята, че само бедните се угощават с нея сутрин. Така цялата година се орисва да бъде бедна. Месо пък не се яде от почит към будистките богове, които са били срещу убиването на животни. В първия ден на започващите 12 месеца се вярва, че всички богове се събират, за да си пожелаят благополучие един на друг.

5. Забранено е миенето на косата и стригането

Косата в никакъв случай не бива да се мие в първия ден на Китайската Нова година. Причината е, че коса на мандарин се произнася почти еднакво с израза "да станеш богат". Затова се смята, че не е добре богатството да се отмива в началото на празничния период. Подстригването пък може да донесе нещастие за чичовците в семейството.

6. Не се облича бяло или черно

Тези два цвята в облеклото се свързват с траурните традиции, затова не са подходящи за празничния повод.

7. Не бива да се шие и бродира

Забраната за шиене и бродиране се простира от първия до петия ден на първия лунен месец. В този период не е разрешено да се зашие дори копче. Причината е, че това може да направи годината много трудна и пълна с изпитания.

8. Не се използват ножици и ножове

Смята се, че остриетата на ножиците са като остри устни, когато хората се карат. Използването на ножица на първия ден от Китайската Нова година се възприема като призив за кавги. Ножовете трябва да се избягват, тъй като всеки инцидент, независимо дали наранява човек, или предмет, води до неблагоприятни събития.

9. Не се дава нечетна сума пари

Забранено е да се дава нечетна сума пари. Китайците обичат четните числа с традиционното вярване, че добрите неща винаги се удвояват. Но също така трябва да се избягват нещастни числа като 4 и 40, тъй като 4 звучи като смърт на китайски, пише "24 часа".

10. Определени подаръци трябва да бъдат забравени

Подаръци като часовници, ножици или круши не бива да се подаряват, тъй като те имат лошо значение в китайската култура. Ножиците означават край на отношенията с някого, на когото държим, часовниците носят лош късмет, а думата за круша звучи по същия начин като "тръгвам си", "напускам". Да се подаряват в този ден рязани цветя, също е неподходящо, те се асоциират със смърт, особено ако са бели.

Снимка: Pixabay