Този плод е полезен, но същевременно крие рискове за здравето ни

Съдържа в себе си бромелаин

07.02.2024 | 11:03 Редактор: Деси Николова
Този плод е полезен, но същевременно крие рискове за здравето ни

Ананасът е много вкусен, сочен и здравословен плод, богат на много витамини, минерали и антиоксиданти. Освен в сладки храни и плодови салати, той може да бъде ключова съставка и в солени ястия.

Хапването на ананас може да бъде изключително полезно, тъй като той съдържа големи количества витамин С. Витамин С забавя процесите на стареене, намалява стреса, поддържа костите здрави и намалява риска от появата на остеопороза. Ананасът съдържа бромелаин - ензим, който има антиракови свойства.


 
Но какви могат да бъдат недостатъците от консумирането на ананас и крие ли той рискове за здравето?

  • Бромелаинът има качеството да повишава ефекта и действието на някои лекарства като разреждащите кръвта и някои антибиотици. При хора, приемащи някои от тези лекарства, се препоръчва консултация със специалист относно консумацията на ананас. Едва ли няколко парченца биха могли да навредят, по-скоро трябва да се избягва количествата и редовната му консумация.
  • Ананасът може да предизвика киселини или да увеличи симптомите на гастроезофагеална рефлуксна болест, тъй като има висока киселинност.

  • Ананасът е силно алергезиращ. Хората, които имат алергия към латекс е твърде вероятно да са алергични и към ананаса, тъй като имат подобни протеини. При алергия е възможно да се развие "синдром на латексовия плод". Ако след консумирането му се появят подуване или сърбеж в устата, затруднено дишане, сърбеж, придружен с обриви по тялото, запушен или течащ нос, трябва да се потърси спешна медицинска помощ.
  • Някои от готовите сокове с ананас съдържат големи количества добавена захар. Това води до затлъстяване, развитие на диабет или сърдечно-съдови заболявания. Препоръчително е да се избират сокове, които съдържат 100% сок без добавени захари.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay