Кои са най-полезните сушени плодове за организма?

Заради дехидратираната си текстура са с много по-концентрирано съдържание на микроелементи

25.01.2024 | 12:50 Редактор: Толя Стоянова
Кои са най-полезните сушени плодове за организма?

Сушените плодове са един от най-здравословните избори, които можете да направите в храненето си. Те са много богати на антиоксиданти, изключително наситени на фибри, витамини и минерали. Заради дехидратираната си текстура, те са с много по-концентрирано съдържание на микроелементи от пресния си вариант. Онова, което е важно да се има предвид е, че сушените плодове са и с много висока концентрация на захари, което налага повишено внимание в консумираното количество. 

Сушени сини сливи 

Сушените сини сливи са много здравословен плод. Те са по-бедни на калории в сравнение с доста от другите сушени плодове, което ги прави подходящи за диети. В една средно голяма сушена слива се съдържат приблизително 23-24 калории. 

Сушени боровинки 

Сушените боровинки са прекрасна добавка не само към закуската ви, но и към всяко друго ястие, гозба, салата, печиво, рецепти с меса, сирена, зеленчуци. Те са изключително богати на минерали, витамини и антиоксиданти, като същевременно са по-бедни на захари. 

Сушени смокини 

Сушените смокини са друг невероятно полезен плод. Те са също така богати на микроелементи, което ги прави много здравословни. Сушените смокини съдържат изобилие от фибри, въглехидрати, магнезий, желязо, калций, калий, мед, цинк, витамини А, С, К. 

Сушени фурми 

Фурмите са още един здравословен пример, който да последвате. Те са много богати на фибри, минерали и витамини, но са и сред най-концентрираните на захари сушени плодове. Те са няколко пъти по-сладки от останалите, което налага по-внимателен контрол над консумираното количество. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels


1
3 rate up comment rate down comment 0
Няма вече
преди 2 месеца
Полезни плодове,всичко е ГМО!!! ЗАПАДНА ***!!! Сигнализирай за неуместен коментар