За какво са полезни смокините?

Смокинята е любопитно растение, което се е наричало "плод без цвят", защото никога не цъфти

29.06.2023 | 22:36 Редактор: Михаела Димитрова
За какво са полезни смокините?

Смокинята е любопитно растение, което се е наричало "плод без цвят", защото никога не цъфти. Всъщност, цветът се намира вътре в самия плод, което обяснява вида му. Плодът е познат на хората от хиляди години, като смокиновото дърво се споменава в Библията. Учен от древен Рим вижда ползата на смокините като лечение на кашлица и заздравяване на рани. Смокинята може да бъде намерена сурова, като има много смокинови дървета и в България. Често плодът се суши, за да се съхрани за по-дълго време. Характерна със силния си, сладък вкус, смокинята е и полезна за здравето.

1. Помага за храносмилането

В една смокиня има много голямо съдържание на фибри. Те помагат за гладкото преминаване на храна през храносмилателния тракт, както и дават на чревната микрофлора много полезни бактерии, което също има благоприятен ефект за стомашно-чревния тракт.

2. Регулира кръвното налягане

Хипертонията често се дължи на високия прием на сол в храните ни – той води до дефицит на калий в организма и високото кръвно налягане. Смокините носят много полезни вещества, измежду които и добри количества калий. Някои проучвания сочат, че конкретно смокинята има добри ефекти за кръвното налягане в сравнение с други плодове и зеленчуци.

3. Укрепва костите

Освен фибрите и калия, в смокините има много калций, магнезий и фосфор – все вещества, които са есенциални за изграждането на здрави кости. Доказано е и че калцият помага за намаляване на риска от остеопороза.

Повече по темата прочетете на Puls.bg.

Снимка: Pixabay