Киноа, смокини, чесън: Кои са храните, намаляващи кръвната захар?

Плодове и зеленчуци детоксикират тялото от никотина

20.04.2023 | 12:50 Редактор: Юлиан Христов
Киноа, смокини, чесън: Кои са храните, намаляващи кръвната захар?

Знаете ли какво е общото между киноата, смокините, чесъна, семената от чиа, рибата, зеления чай, грейпфрута, граха, кафявия ориз? Тези храни и напитки са смятани не само за едни от най-полезните за нашето здраве, но и за контрола на нивата на кръвната захар.

За да бъдем в добро здраве, е важно да ги поддържаме в здравословни стойности. Това не е необходимост само за хората, които страдат от метаболитен синдром или тези с диабет тип 1 и 2.

Вижте кои други храни и напитки се смятат за полезни за стабилизиране на глюкозата в кръвта.

1. Боб

Той е богат на фибри и протеини, които ни помагат да се чувстваме сити. Заедно с други хранителни вещества, водят до относително нисък гликемичен индекс, което помага в поддържането на стабилни нива на кръвната захар.

2. Спанак

Осигурява ни фибри, витамини, фолат, хлорофил, манган, калций, калий, цинк, фосфор, протеини и каротин. Гликемичният индекс на спанака е почти 0 и затова е много полезен за стабилизиране на нивата на кръвната захар.

Плодове и зеленчуци, които детоксикират тялото от никотина

3. Сладки картофи

Според западни изследвания, консумацията им в умерени количества може да помогне за поддържане нивата на кръвната захар в здравословен диапазон, дори при страдащите от диабет.

Повече по темата четете в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay