Само няколко месеца до лятото: Как да влезем във форма?

Битката с килограмите става все по-ожесточена с годините

06.02.2024 | 11:14 Редактор: Деси Николова
Само няколко месеца до лятото: Как да влезем във форма?

С времето, за съжаление, битката с килограмите става все по-ожесточена. Сигурно оставате с впечатлението, че постигането на идеалната фигура е доста сложно математическо уравнение. Всъщност, това, което наистина желаете е да загубите мазнини, а не мускули. Ето и няколко съвета как да го направите: 

Следете нивата на витамин D

Изчислено е, че около 40% от възрастните хора имат дефицит на витамин D, а за хората с наднормено тегло или затлъстяване е по-вероятно да имат дори по-ниски нива на този толкова важен витамин. Дефицитът му е свързан с лошо мускулно здраве, особено при по-възрастните хора.

Движете се повече

Ако искате да загубите мазнини, обърнете внимание на движението като цяло. Седенето на стол или лежането могат действително да ускорят производството на мазнини от тялото ви. 

Консумирайте повече зелен чай 

Проучвания сочат, че редовното консумиране на зелен чай може да ви помогне да отслабнете. Това действие на зеления чай е резултат от наличието на химично съединение в него, за което е известно, че има ефект в усвояването на мазнините.

Яжте въглехидрати след тренировка 

Въглехидратите не са лоши! След тренировка (с тежести), вашите мускулни влакна са увредени и енергийните ви резерви се нуждаят от презареждане. Лишаването на тялото ви от въглехидрати ще навреди на възстановяването ви. Ето защо консумирайте въглехидрати след тренировка.

Спете достатъчно 

Достатъчното количество сън е от решаващо значение за загубата на мазнини и възстановяването на мускулите след тренировка. Изследванията посочват важната връзка между лошото качество на съня и последващото наддаване на тегло. Това се дължи главно на връзката с нашите "нощни" хормони лептин и грелин, които са отговорни за контролирането на апетита. Излишъкът от грелин и по-малко лептин означават повишени сигнали за глад и наддаване на тегло.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pexels