Трудно може да се попадне на човек, който не обича шоколад. Черният шоколад е много по-полезен и здравословен от млечния, тъй като в него се съдържат ценни хранителни вещества, има захар в по-малки количества и е по-малко преработен. Той е отличен източник на флавоноиди с антиоксидантни свойства, които подобряват работата на сърцето, понижават лошия холестерол, регулират кръвното налягане и възпрепятства появата на възпаления в организма. Какви други ползи има за здравето черният шоколад?
Изключително засищащ
Колкото е по-голям е процентът съдържание на какао в шоколада, толкова по-хранителен е той. В 100 грама шоколад със 70-80% съдържание на какао има 11 грама фибри, както и желязо, магнезий, мед, калий, фосфор, цинк, манган, селен. Мазнините са стеаринова, палмитинова и олеинова - тя се съдържа в зехтина и е много полезна за сърцето. 100 грама черен шоколад зареждат с около 600 калории и все пак прилично количество захар, поради което и той трябва да се хапва в умерени количества. 100 грама дори от него не са препоръчителна и здравословна ежедневна доза. Препоръчва се консумацията на тъмния шоколад да не превишава 50 грама за деня.
Предпазва кожата от слънцето
Антиоксидантите, съдържащи се в черния шоколад, имат качествата да предпазят кожата от увреждане, да насочат притока на кръв към нея, да я хидратират и да увеличат нейната плътност. През лятото слънцето е по-силно и парливо и може да причини изгаряне на епидермиса. Благодарение на антиоксидантите в черния шоколад това неприятно състояние може да се предотврати. Затова, ако не са налице заболявания или състояния, които ограничават консумацията на сладко, похапване на черен шоколад няколко месеца преди силните слънчеви лъчи предпазва от изгаряне, без това да означава лишаване от слънцезащитните кремове и лосиони.
Подпомага мозъчната дейност
Доказано е, че черният шоколад подобрява мозъчната функция. Освен, че съдържа кофеин и теобромин, които действат ободряващо и подобряват за кратко мозъчната дейност, шоколадът повишава притока на кръв към мозъка и това води до подобряване на вниманието, паметта и ученето.
Рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания намалява
Доказано е, че богатите на флаваноли какао и шоколад понижават кръвното налягане и подобряват работата на сърцето. Похапването на черен шоколад 3 пъти в седмицата намалява риска от сърдечни заболявания с 9%. 40-45 грама шоколад 2-3 пъти в седмицата намаляват риска от болести на сърцето с 11%. Някои съединения в черния шоколад защитават организма от окисляването на LDL, благодарение на тях отлагането на холестерола в артериите се намалява и това води до по-нисък риск от сърдечни заболявания.
Доказан факт е, че консумирането на повече от 100 грама шоколад не помага на организма с нищо.
Четете повече в puls.bg
Снимка: Pixabay
Черната златка унищожава овощните градини в България
Кметът на Враца ще съди протестиращи за издевателство над семейството му
Задържаха над 17 килограма марихуана в Любимец
Напрежение в НС: Белобрадова даде за подпис оставката на Желязков
Жълт кантарион – действие и приложение и лекарствени взаимодействия
Гастропареза след вирусна инфекция
Национално проучване проследява пътя на пациента с рак на белия дроб в България
Баланит на Зун – упорито възпаление на главичката на пениса
Телескопът Hubble е заснел отново междузвездната комета 3I/ATLAS
Проби от въздуха, събрани преди 35 г., разкриват забележима промяна в сезоните
Мощни бури в едното полукълбо генерират перести облаци в другото
Antares събра $96 млн. за разработване на ядрени реактори за Земята и Космоса
Защитата на Благомир Коцев оспорва размера на паричната гаранция от 200 000 лв.
Днес във Варна ще бъдат връчени наградите "Доброволец на годината"
Инициатива за размяна на играчки във Варна
Във Военноморския музей представят най-новите си експонати, дарени през 2025 г.
Облачно време на много места в страната днес
Германските фабрични поръчки скачат заради 87% ръст в транспортния сектор
Разочароващите прогнози тласнаха акциите на HPE надолу
Цената на петрола се стабилизира сред двудневния ръст*
Икономическата тежест на едно заболяване