Няколко лекарства, които никога не трябва да приемаме с алкохол

Могат сериозно да повлияят на ефективността им

01.02.2024 | 11:34 Редактор: Деси Николова
Няколко лекарства, които никога не трябва да приемаме с алкохол

Някои лекарства взаимодействат с алкохол и могат да представляват сериозен риск за здравето в тази комбинация. Като цяло е препоръчително да се избягва алкохол, докато се приемат лекарства, тъй като той може да попречи на ефикасността на лекарството и да влоши страничните ефекти. Ето някои лекарства, които не трябва да се смесват с алкохол:

Антидепресанти

Антидепресанти, като селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs), които се приемат за облекчаване симптомите на депресия, действат, като повишават нивата на серотонин в мозъка, подобряват настроението и възстановяват чувството за благополучие. Ако се приемат с алкохол, антидепресантите могат да засилят сънливостта и да нарушат координацията. Това може също така да намали ефективността на лекарството, правейки симптомите на депресия още по-лоши.

Нестероидни противовъзпалителни средства

Нестероидните противовъзпалителни лекарства се предписват за намаляване на болката, възпалението и треската чрез инхибиране на простагландините, които са медиатори на възпалението. Консумирането им с алкохол може да увеличи риска от стомашно-чревно кървене и язви, тъй като и двете могат да раздразнят стомашната лигавица.

Антикоагуланти

Антикоагулантите действат върху предотвратяването на образуване на кръвни съсиреци, намалявайки риска от удари и дълбока венозна тромбоза чрез инхибиране на процеса на кръвосъсирване. Консумацията им с алкохол може да увеличи риска от кървене, което потенциално води до тежки последици като вътрешно кървене.

Лекарства за диабет

Лекарствата за диабет като метформин помагат за контролиране на нивата на кръвната захар при хора с диабет. Действат като подобряват инсулиновата чувствителност и намаляват производството на глюкоза в черния дроб. Консумирането на тези лекарства с алкохол може да засили понижаващите кръвната захар ефекти на лекарствата за диабет, което води до хипогликемия, замаяност и нарушена когнитивна функция.

Мускулни релаксанти

Мускулни релаксанти се предписват за облекчаване на мускулни спазми и стягане. Те действат върху централната нервна система, за да намалят мускулната хиперактивност. Комбинирането на мускулни релаксанти с алкохол може да увеличи сънливостта и замаяността, повишавайки риска от злополуки и падания.

Парацетамол

Парацетамол е болкоуспокояващо и понижаващо температурата средство, което обикновено се използва за облекчаване на лека до умерена болка и намаляване на температурата без противовъзпалителни ефекти. Консумацията с алкохол може да увеличи риска от увреждане на черния дроб, тъй като и двете се метаболизират от черния дроб. Тази комбинация може да доведе до чернодробна токсичност и недостатъчност.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay