От тези храни не се пълнее и можем да ги ядем в големи количества

Спокойно може да се насладите на боровинки, броколи, марули

31.01.2024 | 19:48 Редактор: Вяра Димова
От тези храни не се пълнее и можем да ги ядем в големи количества

В следващия кратък списък ще ви споделим какво можете да хапвате, без капка угризения. 

Боровинки 

Причината за безграничната "слава" на боровинките е тяхното антиоксидантно съдържание. Този плод има повече антиоксиданти от всеки друг. И въпреки всички фибри, съдържащи се в чаша боровинки (около 14% от препоръчителната ви дневна доза), това количество съдържа само 85 калории.

Краставици 

Макар и да сме свикнали да мислим за краставиците като за зеленчуци, те всъщност са плодове. Състоят се предимно от вода и съдържат само 16 калории на порция. Семената и обелката съдържат по-голямата част от хранителната стойност на плода, така че е по-добре да не белите краставиците. Те осигуряват както фибри, така и бета-каротин (форма на витамин А), за който се знае, че е полезен за очите. 

Броколи 

Броколите са най-питателни, когато се консумират сурови или приготвени на пара. Този супер зеленчук съдържа сулфорафан (антикарциноген, който работи за унищожаване на причиняващи рак химикали, които тялото може да поеме чрез околната среда или чрез храната). Освен витамините А, С, Е и К, една порция задушени броколи съдържа приблизително 20% от дневната ви нужда от фибри. Плюс това има само около 31 калории за 100 г.

Марули

Повечето видове маруля (независимо дали е римска или айсберг), имат само около 10 до 20 калории на порция. И въпреки че марулята няма да добави много протеини към вашата диета, тя ще прибави много витамини и хранителни вещества като фолат, желязо, витамин А и витамин С.

Карфиол 

Една порция карфиол съдържа 25 калории. Той съдържа и фибри, витамини С и К, антиоксиданти и фитохимикали (химични съединения, произведени от растенията, за да им помогнат да се предпазят от бактерии, гъбички и вируси, които могат да им навредят).

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay