Как да се отървем от досадното хъркане?

Спрете газираните напитки и се хранете с малки порции

30.01.2024 | 13:14 Редактор: Вяра Димова
Как да се отървем от досадното хъркане?

Хълцането може да възникне поради набор от причини, но има научно доказани методи, с които да се отървем от него. Внезапното хълцане се получава, когато диафрагмата ни се свие –  това води до непреднамерени вдишвания на въздух и затваряне на гласните звуци, което издава характерния за хълцането звук.

Нежеланото свиване на диафрагмата може да бъде причинено от няколко възможни фактора. Скоростното хранене може да разшири стомаха бързо, което да въздейства на диафрагмата. Същият ефект може да се получи и чрез яденето на твърде големи порции храна.

Пиенето на газирани напитки или алкохол също може да причини хълцане. Газираните напитки раздуват стомаха с газ, което може да раздразни диафрагмата, а алкохолът може да измени нормалното състояние на диафрагмата. Разтягането на стомаха може да възникне и когато вдишаме твърде много въздух. Прекалено бързото ядене е един възможен причинител, но този ефект може да се получи и при дъвчене на дъвка.

Внезапният стрес е друг възможен причинител на хълцането. Диафрагмата се регулира частично от френичния нерв, който свързва мозъка с белите дробове и диафрагмата. Когато изведнъж се изплашим, шокът може да подейства за дразнене на нервната система и свиване на диафрагмата. 

Възможни са няколко начина да се премахне ефективно хълцането.  Задържането на въздух е един от популярните методи. Съществуват няколко начина да се задържи дъха – за 10-20 секунди, след което бавно да се издиша. Бавното издишване е ключово, защото чрез него се активира диафрагмата.

Заемането на определени позиции също може да помогне за хълцането. Седналата поза, при която коленете са прегърнати до гърдите, е подходяща, защото чрез нея се оказва натиск върху диафрагмата, който може да спре внезапното свиване.

Четете повече в Puls.bg.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Снимка: pexels