Зъбен камък - причини, профилактика и лечение

Дори и да се грижите добре за зъбите си у дома, все още съществуват бактерии в устната кухина

25.01.2024 | 10:58 Редактор: Толя Стоянова
Зъбен камък - причини, профилактика и лечение

Зъбният камък е втвърдена плака по зъбите, която се е трупала с времето, поради неправилното или недостатъчното почистване на зъбите. Образува както по короната на зъбите, така и под венеца. Веднъж втвърдила се плаката и образувала зъбен камък, може да бъде почистена само в зъболекарски кабинет, със специални инструменти и ултразвук

Дори и да се грижите добре за зъбите си у дома, все още съществуват бактерии в устната кухина. Те се смесват с протеини и остатъчни продукти от храната, за да образуват лепкаво покритие, наречено зъбна плака. Плаката покрива зъбите, попада под линията на венците и полепва върху пломби. В плаката има бактерии, които могат да увредят зъбния емайл и да доведат до кариес. Редовното и правилното премахване на плаката предотвратява образуването на кариеси и зъбен камък.

Човек може да разбере, че има наличие на зъбен камък, без консултацията със специалист. Лошият дъх, оцветяването на зъбите, особено от вътрешната стена на долните предни зъби, подутите, зачервени и кървящи венци са симптоми предизвикани от наличието на зъбен камък. Хората, които не мият достатъчно зъбите си и не използват конец, консумират голямо количество подсладени напитки и високо въглехидратни храни, пушат, носят брекети и имат суха уста рискуват по-бързото образуване на зъбен камък. 

Когато зъбният камък не се почиства с течение на времето това може да доведе до прогресивно заболяване на венците. Най-леката форма на заболяване на венците се нарича гингивит. Гингивитът може да бъде спрян чрез коригиране на хигиенните навици и по-честото посещение на стоматологичен кабинет или да прогресира в пародонтит. 

Пародонтитът е хронично, възпалително заболяване на тъканите на зъбодържащия апарат и има инфекциозна природа. Пародонтитът засяга всички структури, които поддържат зъбите стабилни - венци, кост и периодонтални лигаменти. Не лекуването на пародонтита води до загуба на костна тъкан, в следствие на което - разклащане на зъбите и евентуално тяхната загуба. Хората с пародонтит имат по-висок риск от развитие на сърдечни заболявания, инсулт, деменция и други сериозни здравословни проблеми. Последствията от образуването на зъбният камък и прогресията в пародонтит могат да бъдат лесно избегнати със създаване на правилни хигиенни навици.

Четете повече в puls.bg.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Снимка: Pexels