Европа вече няма жена монарх - как кралица Маргрете наруши 900-годишна традиция?

Следващите поколения владетели на Обединеното кралство ще бъдат само мъже

17.01.2024 | 14:44 Редактор: Искра Ангелова
Европа вече няма жена монарх - как кралица Маргрете наруши 900-годишна традиция?

Абдикирането на датската кралица Маргрете беляза краят на една кралска ера. В неделя, 14 януари, тя официално се отказа от титлата на монарх чрез подписването на декларацията за абдикиране, правейки сина си Фредерик крал на Дания. Това означава, че вече всичките монарси в Европа са мъже.

След като великобританската кралица Елизабет II почина на 96 години през 2022 година, кралица Маргрете беше останала единствената жена монарх на Стария континент. Тя стана първата жена, на която е позволено да наследи трона в своята страна, след като Законът за наследството от 1953 година даваше право на жените да седнат на трона, но само второстепенно. Той бе изменен отново през 2009 година, когато беше въведено пълно равенство при наследяване. Това означава, че най-голямото дете на регента - независимо от пола - наследява трона.

Въпреки че в момента Европа има само мъже монарси, то в линията на чакащи се забелязват и няколко женски имена.

Шведската принцеса Виктория, белгийската принцеса Елизабет, холандската принцеса Катарина-Амалия и испанската принцеса Леонор са настоящи наследници на бащите си. Междувременно принцеса Естел е втора в наследствената линия след майка си в Швеция, а принцеса Ингрид Александра е подготвена да стане кралица един ден след своя баща, който е настоящ наследник на норвежкия трон.

Междувременно следващите поколения владетели на Обединеното кралство ще бъдат само мъже. След крал Чарлз в линията за наследяване са синът му принц Уилям и внукът му принц Джордж. Чак след тях се нарежда принцеса Шарлот.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: БГНЕС