Какви наистина са ползите от меда?

Той  е богат на растителни съединения и антиоксиданти

15.01.2024 | 23:01 Редактор: Деси Николова
Какви наистина са ползите от меда?

Медът е сиропообразна течност, която пчелите произвеждат от растителни нектари. Богат е на антиоксиданти и има антибактериални качества. Той е много полезен и участва в състава на много храни, същевременно се предлага за лечение като алтернативна медицина. 

Една супена лъжица мед съдържа около 60 калории и 17 г въглехидрати. По състав е чиста захар с малко количество протеини и фибри и не съдържа мазнини. Някои производители разреждат меда с обикновен сироп, затова трябва да се внимава откъде се купува. 

Какви са ползите от меда?

1. Медът  е богат на растителни съединения и антиоксиданти. Те елиминират реактивните кислородни видове в тялото ни, които могат да причинят увреждане на клетките. Това увреждане може да причини преждевременно стареене, сърдечни заболявания и диабет тип 2.

2. Интересен факт е, че той повишава кръвната захар, както обикновената захар, но съдържащите се в него антиоксиданти предпазват от развитие на диабет тип 2. Изследвания показват, че медът повишава нивата на адипонектин. Той е хормон, намаляващ възпалението в организма и коригиращ нивата на кръвната захар. Въпреки това не трябва да се прекалява с неговата консумация. 

3. Подобрява работата на сърцето. Медът предотвратява появата на сърдечно-съдови заболявания. Изследвания сочат, че той подобрява нивата на мазнините в кръвта, регулира сърдечната дейност и понижава кръвното налягане. При наблюдение на над 4500 души над 40-годишна възраст се установява, че умереният прием на мед води до по-нисък риск от поява на високо кръвно налягане. Суровият мед съдържа смола и прополис, а те подобряват нивата на триглицеридите и холестерола. 

4. Ускорява зарастването на рани и изгаряния. Това се дължи на мощните противовъзпалителни и антибактериални свойства на меда. Най-голям ефект оказва приложението му (особено медът от манука), локално върху рани, които са се възпалили след операция и при рани, причинени от изгаряния. 

5. Лекува кашлицата - кашлицата и възпаленото гърло са често срещани, особено при децата. Установено е, че медът може да я лекува и същевременно да намали продължителността на кашлицата и да подобри нощния сън. Той няма странични ефекти, освен че не трябва да се дава на деца под 1 година, защото може да доведе до ботулизъм. Препоръчително е да се пие топъл чай с мед и лимон при първи симптоми на настинка.

6. Лекува храносмилателни разстройства. В състава му влизат полезни пребиотици, които подхранват добрите бактерии, обитаващи червата. Някои изследвания, доказват че повлиява симптомите при диария. Също така може да лекува бактериите H.pylori в стомаха, които причиняват гастрит и язви. 

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay


1
2 rate up comment rate down comment 0
Никви
преди 3 месеца
Ако има как правете го от скакалци!!! Мама ви изрудска Западна зган У.РЕТЕ!! Сигнализирай за неуместен коментар