България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Произвеждаме огромно количество мед, а потреблението ни е ниско

Медът е третият най-подправян продукт в страната, заяви инж. Михаил Михайлов

12.01.2024 | 07:55 Редактор: Деси Николова

Медът е наричан "нектар на боговете", познат е още от древните египтяни и е бил използван заради богатия си вкус и мощната терапевтична стойност.

"България произвежда огромно количество мед, а потреблението в страната е твърде ниско. Големи количества пчелен мед остават нереализирани и се принуждаваме под различни форми ние да го продаваме, за да може да се ползва от хората", заяви председателят на Управителния съвет на Сдружението на пчеларите инж. Михаил Михайлов в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че медът е третият най-подправян продукт в страната. Много често към него бива добавян определен царевичен продукт, захарни сиропи, нишесте и други.

"По външен вид трудно може да се определи качествата на един мед. Има си методики, по които се изследват свойствата. Той може да бъде както кристализиран, така и захаросан или течен. В зависимост от съдържанието му и в зависимост от чистотата му той рано или късно може да кристализира", добави инж. Михайлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи по това време в страната не би трябвало да се намира течен мед.

"В този зимен сезон, ако в магазина продават течен мед, това означава, че той е подгряван, декристализиран, защото по това време трудно може да има такъв мед", категоричен е гостът.

Инж. Михайлов добави, че върху меда трябва да има етикет, който трябва да съдържа номера на сертификата и със съответния документ могат да се видят показателите.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Еее
преди 3 месеца
Потреблението е ниско щот на бълхаристанеца продавате ментета и то на космическа цена. Как да купиш мед като си сигурен че ти продават нещо друго? Сигнализирай за неуместен коментар