Хапче създава усещане за ситост, намалява приема на храна с 40%

Предстоят изпитания с хора

15.01.2024 | 09:44 Редактор: Елеонора Танева
Хапче създава усещане за ситост, намалява приема на храна с 40%

Инженери от Масачузетския технологичен институт измислиха вибрираща капсула, която създава усещане за ситост при поглъщане. Информацията е публикувана в списание Science Advances.

Експериментите показват, че при животни, на които това хапче е дадено 20 минути преди хранене, се наблюдава освобождаване на хормони, които сигнализират за ситост, и приемът на храна намалява с около 40%.

Когато стомахът се подуе, специализирани клетки, наречени механорецептори, усещат това разтягане и изпращат сигнали до мозъка чрез блуждаещия нерв. В резултат на това мозъкът стимулира производството на инсулин, както и на хормони като C-пептид, PYY и GTP-1. Всички тези хормони помагат на хората да усвоят храната, да се почувстват сити и да спрат да се хранят. В същото време се намаляват нивата на грелина - хормон, който предизвиква чувство на глад, пише БГНЕС.

В бъдеще учените се надяват да разширят производството на капсулите и да проведат клинични изпитвания с хора, за да потвърдят безопасността на устройството, както и да определят най-подходящото време за поглъщане на капсулите.

Снимка: pixabay